=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Erikson elmélete a pszichoszociális fejlődésről
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 06. 21. 18:28

Erik-Erikson.jpg

Úgy véli, hogy a személyiség az egész életút során fejlődni képes. Ő vezette be az életciklus szemléletet, eszerint a személyiségfejlődés egész életünkön át tart.

Az életben a legfőbb dolgunk, hogy kialakítsuk erős énidentitásunkat, ha ez nem történik meg, problémák gyökere. Egy-egy szakasz sikeres teljesítése után növekszik a személy kompetenciaérzése, sikertelenség esetén alkalmatlanság érzés lép fel.
Minden egyes fázisban pszichoszociális krízist élünk meg, amely növekedési lehetőséget magában foglaló fordulópont.

 •  Csecsemőkor: alapvető bizalom vagy bizalmatlanság. A csecsemő még másoktól várja alapvető szükségletei kielégítését. Ha ezt megkapja, a bizalmat éli meg. Bizalmatlanságot nyugtalan alvás, szeszélyes étvágy, székrekedés jelzi.
   
 • Kisgyermekkor: 2-3. életév. Az autonómia érzésének kifejlesztése a feladat, a szégyennel és a kétséggel szemben. A konfliktusok sikeres megoldása az akarat énminőségét fejleszti ki
   
 • Óvodáskor: felébred a gyermekben az uralom iránti vágy. Kezdeményezés vagy bűntudat. A gyermek fürkészi, mikor érvényesítheti akaratérzését a világban. Ennek a szakasznak a megoldása azt a képességet fejlesztheti ki, amivel később elérhetjük vágyainkat.
   
 • Iskoláskor: 5-11 éves korig. Teljesítmény vagy kisebbrendűségi érzés. Olyasmit kell tennünk, amit értékesnek ítélnek, a mások által helyesnek ítélt módon.Veszélye a krónikus kisebbrendűségi érzés kialakulása. A konfliktus sikeres megoldása a kompetencia én minőségét alakítja ki.
   
 • Serdülőkor: pubertás testi változásaival kezdődik, 20. évig tart. Tudatosan elkezdünk önmagunkról gondolkozni, és arról, hogyan kapcsolódik személyiségünk a felnőttek világához. A krízis az identitás és a szerepkonfúzió között feszül.
   
 • Fiatal felnőttkor: intimitás vagy izoláció. Az intimitás meleg, meghitt kapcsolat valakivel, magába foglalja a másik iránt való elkötelezettséget. Az izoláció a másoktól való eltávolodás, képtelenek vagyunk emberi kapcsolatokat teremteni.
   
 • Felnőttkor: Arról szól, hogy képesek vagyunk-e maradandót alkotni. Alkotás képessége vagy stagnálás. Az alkotásvágy olyasvalaminek a létrehozása, ami túlél bennünket.
   
 • Időskor: Énintegritás vagy kétségbeesés. Ha a mérleg azt mutatja, hogy életünk értelmes volt, elérkezünk az énintegritás állapotába. A kétségbeesés kínzó gondolat, hogy elvesztegettük az életünket

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK