=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Zárkózott, aszociális vagy szociofób?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:09

vihar.jpg

Társadalmunkban az értékek degradációja zajlik, a média mindent és mindenkit lerángat a sárba. Dől ránk a szemét, felszínes és értéktelen értékek piedesztálra kerülnek, míg állítólag a komolyabb dolgok senkit sem érdekelnek. Természetes, hogy ilyen körülmények között sokan „kivonulnak a társadalomból”, lemondják a TV-előfizetést, nem járnak társaságba, saját otthonuk falai vagy egészen szűk társaság keretei között építik újjá saját világukat, óvják értékrendjüket.

Harsány, rohanó, pörgő világunk azonban nem tolerálja ezt, a visszahúzódó embereket aszociális címkével látja el. Hol van a határ? Miért van az, hogy a visszahúzódó, csendesen élő embert hamarabb megbélyegzik, mint a saját felszínén élő, mindenbe belekapó, bármiben elmélyülni képtelen, csak a pénzt és élményeket hajszoló „molylepkéket”?

A zárkózottság nem betegség

Mi emberek nagyon különbözőek vagyunk a közösségi igényeinket illetően is. Vannak, akinek szükségük van arra, hogy állandó zaj legyen körülöttük, sokat járjanak el otthonról, változatos környezetben töltsék a mindennapjaikat. Viszont nem kevés azon embertársaink száma sem, akik, ha tehetik napokig ki se teszik a lábukat otthonról, olvasnak vagy elmélyülnek valamilyen hobbiban, és szívesebben hívják a barátaikat magukhoz, mintsemhogy elmenjenek egy szórakozóhelyre.

Nehéz ezekben a dolgokban „normál” szintet megállapítani (meddig zárkózott és honnan aszociális), talán inkább azt lehet mondani, hogy az egészséges lelkületű ember törekszik arra, hogy változatos élményekkel tegye harmonikussá az életét, azaz az egyedüllétet váltogatja a közösségi léttel.

Aszociális és szociófób zavarok

Az aszociális személyiségzavarban szenvedők esetében gyakran valamilyen szervi elváltozás, gyógyszer szedése vagy idegi rendellenesség okozza azt, hogy nem szívesen mennek emberek közé. Ez már nem egészséges „befordulás”, hanem elzárkózás és magány.
A szociofóbiások rettegnek a közösségi jelenléttől, az emberek előtt szerepléstől, tömegben pánikroham-szerű tüneteket produkálnak. A fóbia általában kondicionált rettegés, amely kitartó munkával felülírható.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK