=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A gyász és feldolgozásának nehézségei időskorban
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 06. 27. 17:19

angel-1548085_1280.jpg

Az időskor válságai kapcsán kiemelt jelentőségűek a vesztességekhez és a gyászhoz kapcsolódó pszichológiai történések. Azt tapasztalhatjuk, hogy az idősek sorra vesztik el hozzátartozóikat, barátaikat és egy sor fizikai és szimbolikus vesztességen is keresztülmennek.

Ahhoz, hogy mérlegelni tudjuk azt, hogy a gyász kapcsán milyen súlyú nehézségekkel és következményekkel kell a vesztességet átélőnek szembenézni, először ismernünk kell a gyász „szokványos” folyamatát és annak jelenségeit.

Az első, amit fel kell ismernünk, hogy a gyász egy hosszabb folyamatban zajlik és a vesztességet átélőnek különböző stációkon kell keresztül jutnia megküzdve az adott szakasz felmerülő nehézségeivel. Ez egy aktív feldolgozási folyamat az azt átélő erőfeszítéseivel. Nem véletlen, hogy ezt a folyamatot „gyász munkának” is szokták nevezni. Azt is látnunk kell, hogy ennek a folyamatnak idői kifutása van – ebben jelentős egyéni különbségek láthatók, de kb. egy – másfél év az az időintervallum, amely alatt a gyász „szokványos” folyamata lezajlik és a gyász feldolgozás lezárul. Nem véletlen, hogy sok kultúrában „gyászévről” beszélnek és ezt rituálisan meg is erősítik (például a fekete viselet hordásának elvárásában).

Fontos jelzés az, hogy ha a gyász folyamata elhúzódik, az is előfordulhat, hogy évekig vagy soha nem zárul le. Ha azt vizsgáljuk, hogy a gyász feldolgozás milyen stádiumokon megy keresztül, akkor az alábbi szakaszokat emelhetjük ki:
 

 1. Szembesülés a vesztességgel
   
 2. A vesztességhez kapcsolódó érzések kifejezése: a kibomló gyász
   
 3. Megküzdés a másodlagos vesztességekkel
   
 4. A vesztesség realisztikus kezelése, az élet újraszervezése, a gyász lezárása
   


A gyász kapcsán is érvényesek a krízis értékelés általános szempontjai. Három tényezőt szoktak kiemelni:
 

 1. Hogyan éli meg az érintett a kritikus eseményt
   
 2. Milyen megküzdési stratégiái vannak /családból, környezetéből származó minták, saját korábbi tapasztalatai és az innovatív megküzdési erőfeszítések/
   
 3. Mennyire tud támaszkodni másokra /kapcsolati háló/

   

Ehhez még hozzá tehetnénk a személyiség jellemzőit /énerő, érzelmi stabilitás, a személyiség érettsége, mint belső forrás/. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor a gyásszal kapcsolatos nehézségek felmérése, értékelése professzionális feladat.

 

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK