=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A kötődéseink és személyiségünk
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 07. 03. 16:33

field-1836401_1280.jpg

John Bowly nevéhez fűződik a kötődéselmélet, amelynek alapgondolata, hogy a csecsemőért felelős anya, biztos alapot nyújt számára. Szüksége van arra, hogy mindig számíthasson élete legfőbb személyére, ha veszély fenyeget. Továbbá a gyermek mentális „munkamodellt” épít fel, másokkal való kapcsolatára, később ezeket használja fel a világgal való viszonyának kialakítására.

A csecsemőkötődési vizsgálatok során két időpontban figyelték meg a gyermekek viselkedését, amikor egyedül marad a csecsemő, és amikor visszatér az anya- a csecsemő magatartását. Négyféle mintázatot írtak le:
 

 1. biztos kötődés: amikor az anya elmegy, a baba sírni kezd, majd miután visszatér, a gyermek lelkesen fogadja
   
 2. bizonytalan kötődés:

  a) ambivalens kötődés: a csecsemő először ragaszkodó, idegessé válik, amikor az anya kimegy, mikor visszatér elutasítóan/dühösen viselkedik

  b) elkerülő kötődés: a csecsemő nyugodt marad, mikor az anya elmegy, visszatértekor elutasító

  c) megzavart kötődés: változatos lehet a viselkedésük, ellentmondásosak vagy furcsák lehetnek
   

Magyarázat:
 

 • A biztonságosan kötődő csecsemő édesanyja fokozottan odafigyel a gyermekére.
   
 • Az ambivalens kisbaba anyja következetlen, nem mindig megközelíthető, néha elutasító. Az elkerülő csecsemő anyja akkor veszi fel a gyermekét, amikor kedve van, nem amikor szükség van rá. A bizonytalan kötődésen úgy lehet túljutni, ha sikerül találni valakit, akivel biztonságosabb kötődés alakítható ki.
   
 • Elkerülő mintázatú kötödésnél is hasonló problémák léphetnek fel, tartózkodás, távolságtartás.
   
 • A zavarodottan kötődők hat éves korukra irányítják a szüleiket, megalázzák szüleiket. Vagy éppen az ellenkezőjük történik gondoskodó módon viselkednek szüleikkel.
   

Kötődésmintáztatok a felnőtt viselkedésben

A biztonságosan kötődök boldogabb, megbízhatóbb szerelmi kapcsolatot tudnak kialakítani, amelyek tartósabbak is. Az ambivalensek kapcsolatait jellemzi a vad fellángolás, féltékenységi rohamok, képesek könnyen szerelembe esni. Az elkerülők kevésbé fogadják el partnerük hibáit, ritkábban lesznek szerelmesek. A kötődésmintázatok a munkához való hozzáállást, és a stresszt is befolyásolják. Az ambivalensek kevés elismerést kapnak, pedig az motiválja őket, ha mások sokra tartják őket. Az elkerülők szeretnek elmélyülten dolgozni, a munkába temetkeznek, hogy ne kelljen szembenézni kapcsolataik szegénységével.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK