=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A pszichopata
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:10

sötét vörös.jpg

Számtalan műalkotás – filmek, könyvek – szólnak erről a pszichés zavarról, nem véletlenül. Ez a lelki torzulás nagyon sokféle formában jelentkezhet, és az erősségét tekintve is változatos lehet. A filmekben megörökített szenvtelen sorozatgyilkos vagy a gátlástalan maffiózó, a törtető üzletember csak a szélsőségeit mutatja be ennek az állapotnak, ugyanakkor egy nagyon fontos vonására felhívja a figyelmet: sokan élnek közöttünk pszichopatologikus személyiségek, az is előfordulhat, hogy kapcsolatba kerülünk velük. Mivel alapvetően az érintett személy önálló életvitelét, ez a betegség nem akadályozza meg, a legtöbbször nem ő maga fordul orvoshoz vagy kezdeményezi a gyógykezelést.

ossz természetű, antiszociális vagy pszichopata?

Az antiszociális személyiségzavarral rendelkező betegeket szokták pszichopata betegeknek is nevezni. A pszichopátia szó mindössze kóros pszichés alkatot jelent, és szinte mindenkire alkalmazható, aki a normálistól eltérően viselkedik, gondolkodik, aki zavarba ejtően vagy frusztrálóan viselkedik embertársaival, permanensen áthágja a határokat. Tény, hogy a hétköznapi szóhasználat sokkal megengedőbb, és olyan személyekre is rábiggyesztheti ezeket a jelzőket, akikre orvosi szempontból nem illik.

Ugyanakkor az is igaz, hogy antiszociális személyiségvonásokkal nem kevesen élnek körülöttünk, így érdemes megtanulni azokat a paramétereket, amelyek alapján a valóban beteg embertársaink azonosíthatóak. Ez a betegség a lakosság kb. 2-3%- át érinti, és háromszor-négyszer gyakrabban fordul elő a férfiak, mint a nők körében.

Az antiszociális személyiségzavar jellemzői

A pszichopata meglehetősen ellentmondásos személyiség: a felszínen lehet elbűvölő, érdekes, sziporkázó és vonzó, az életében-munkájában sikeres, ugyanakkor a külső csillogás rideg, érzelem- és intuíciómentes, törtető, másokat kihasználó jellemet takar. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedő gyakran felszínes és és sekélyes, híján a felelősségérzetnek, bűntudatnak, ravasz és szélsőségesen agilis.

Az embertársait, emberi kapcsolatait kizárólag eszközként használja, képtelen kötődni, elköteleződni. Varázslatos és grandiózus vonásainak alapját az képezi, hogy nincsenek gátlásai, erkölcsi dilemmái, nem ismeri az alacsony önbecsülés vagy kételkedés hátráltató erejét. Megbízhatatlan és nem tisztel „se Istent se embert”, mert meggyőződése, hogy a szabályok rá nem vonatkoznak. Mindenféle tekintélyt elutasítanak, a kötöttségek frusztrálják őket.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK