=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A társadalomba való beilleszkedés zavarai
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:12

cigi.jpg

A társadalmak kialakulásával az emberekkel szemben kialakultak bizonyos elvárások (együttműködési készség, szabályok betartása, egymás életterének tiszteletben tartása stb.), amelyek lehetővé tették, hogy a választott/kiharcolt társadalmi rend fennmaradjon. Természetesen a különböző társadalmi rendekben (demokrácia, önkényuralom, királyság stb.) más és más elvárások vannak az állampolgárokkal szemben, adott esetben más és más eszközzel kényszeríthetőek a szabályok betartására, ha egyébként nem lenne bennük erre készség.

A gyakran, amikor azt tapasztaljuk, hogy valaki figyelmen kívül hagyja a társadalmi rend korlátait, nem az elvetemült rosszindulatát vagy jelleme hiányosságait mutatja, hanem valamiféle viselkedés- vagy személyiségzavarok jelenlétét tükrözi. Nagyon nagy dilemma a társadalmi rendekhez kapcsolódó bűnüldözési és igazságügyi pszichiátriai rendszerek működésének területén, hogy hol lehet meghúzni a határt az egészséges és tetteiért felelősséget vállalni képes valamint a beteg, „zavaros” személyiség között, és mennyiben „nevelhető” és/vagy büntethető ez utóbbi. (Külön és nagyon messzire vezető téma lenne a büntetésvégrehajtás „nevelő” hatása.)

Személyiségzavarok

A személyiségzavarok jegyei közé tartoznak a beállítódás és viselkedés kiegyensúlyozatlansága, az érzékenység, észlelés, felfokozottsága, a gondolkodás impulzivitása, az impulzuskontroll hiánya, agresszió kontrollálatlansága. A kóros viselkedésminta gyökerei túlmutatnak a szociális környezet, illetve a családmodell által átadott mintákon.
A személyiságzavarok általában gyermekkorban kezdődnek, és permanensen fennállnak. Az ilyen személyiségek általában romboló hatással vannak magukra, a környezetükre és az egész társadalomra is. Szociális készségeik nagy arányban beszűkültek és ez maga után vonja foglalkoztatásbeli lehetőségeik nagyarányú korlátozottságát is.

A személyiségzavarok gyűjtőnév alatt találhatjuk meg a pszichopátia és a szociopátia tárgykörébe tartozó pszichés betegségeket. Mindkettőre jellemző, hogy a beteg nem vagy csak nagyon nehézkesen képes beilleszkedni a társadalomba és a közvetlen környezetébe is.

Az aszociális és az antiszociális személyiségzavarok között az a különbség, hogy az aszociális kerüli a társaságot, idegenkedik a közösségektől, képtelen jól érezni magát emberek között, míg az antiszociális személyiség képtelen elfogadni a társadalmi élet alapjait jelentő szabályokat, sőt szélsőséges esetben felrúgja őket.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK