=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Amikor langyos az ágy - hypoaktív szexuális vágy zavar 10 leggyakoribb állapota 2.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:14

Meztelen.jpg

6. Tragédiák, nagy veszteségek idején az ember gyakran magába zárkózik, elfojtja az érzelmeit. Ilyen időszakokban az érzelmi alapon működő szexualitás háttérbe szorulhat.
Az ilyen jellegű érzelmi terheléseket a nők és a férfiak eltérően dolgozzák fel, de még a két nemen belül is nagy lehet a szórás az egyéni reakciókat illetően. Van, aki vigasztalódni szeretne, vagy elnyomni az ébredő negatív érzelmeket, esetleg kompenzálni a veszteséget, azáltal, hogy fejest ugrik a túlzott szexbe.

7. A pszichésen labilis személyiségek szexuális igényei hullámzóak lehetnek, vagy akár szélsőségek között is mozoghatnak. A mániás depressziós a két végletet jelentő időszakban a megfelelő végleteket élheti a szexuális életében is (a mániás szakaszban hiperaktív, a depressziós szakaszban hypoaktív). A depresszió és a rá felírt gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, nyugtatók) gyakran a szexuális vágy csökkenéséhet, kialvásához vezet.

8. A stressz az egyik legnagyobb vágyölő. Aki a munkája miatt állandó stresszben él, lelkileg és érzelmileg is kiéghet, és egyenes út vezet a szexualitása elsivárosodásához is. A munkamánia (workoholizmus) hasonló hatással van a benne szenvedőre. A burn out szindróma és más, a túlterheltség következtében kialakuló állapotok szintén hypoaktív periódust alakítanak ki szexuális téren.

9. A krónikus kialvatlanság és az álmatlanság nem csak a fáradtság révén vezet el a hypoaktív szexualitáshoz. Mivel az alvás és az álom a nappali élmények feldolgozásának időszaka, hiánya nagyon gyorsan elvezet a depresszióhoz hasonló bizonytalan, az élet élvezetére képtelen, kiüresedett és szomorú lelkiállapothoz. Ilyen körülmények között még ha létre is jön szexuális aktus, az alany nem élvezi azt.

10. Nem utolsósorban a lelki-érzelmi kiszolgáltatottság, a kapcsolattal vagy annak jövőjével kapcsolatos kiszolgáltatottság, a megaláztatás, a félelem (a teherbeeséstől való félelem is) nem csak a nőben, hanem a férfiban is megölheti a vágyat. Előfordulhat, hogy egy darabig úrrá tud lenni rajta az ember, de idővel biztos, hogy felszínre tör hypoaktív vágy zavar formájában.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK