=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

5 gyakori betegség, amit a stressz okoz
Admin
Admin
- 2020. 11. 16. 08:48

stress-2902537_1920.jpg

A munkahelyi és otthoni stressz nemcsak a mindennapjainkat nehezíti meg, de ha nem tanuljuk meg kezelni, hosszú távon komolyabb betegségeket is okozhat.

 

1.      Szívinfarktus

 A szívroham ma már egyre fiatalabb korban jelentkezik – főképp azoknál, akik folyamatosan feszített munkatempóval szembesülnek, például felsővezetőként dolgoznak. A szívinfarktus mellett más szívbetegségekkel is szembenézhet az, aki képtelen kezelni a stresszt: a szívkoszorúér-problémák kockázata például 34 százalékkal megnő. A szorító érzés a mellkasban figyelmeztető jel lehet, melyet nem szabad félvállról venni.

 2.      Alvászavar

 Ha a munkahelyi vagy otthoni problémáktól még lefekvés után sem tudunk megszabadulni, könnyen előfordulhat, hogy egész éjjel forgolódunk, gyakran felébredünk, vagy rémálmok gyötörnek. Az altatók használata ilyenkor csak a tünetet szünteti meg; a valódi megoldás az, ha megtanuljuk kezelni a stresszt, és megszabadulunk a feszültségtől. Tipikus stressz tünet az elalvás nehézsége (lefekvés után csak forgolódunk az ágyban zakatoló aggyal), illetve az átalvás zavara is (amikor hajnali 1-5 között felriadunk, és agyunk zakatol valamin).

 3.      Gyomorfekély

 Az „emészti magát” kifejezés több mint metafora: a kezeletlen stressz, az elfojtott indulatok következtében az elfogyasztott ételek megemésztését szolgáló gyomorsav a gyomorfalat kezdi el marni. A tartós stressz következtében fellépő gyomorsavtúltermelés először refluxot okoz, majd fekélyes sebek keletkezhetnek ki a gyomor vagy nyelőcső falán, illetve gyomorvérzés is felléphet.

 4.      Magas vérnyomás

 A magas vérnyomás oka 80 százalékban a stressz, ugyanis ennek hatására a vese serkenti a kálium kiválasztását, és növeli a nátrium felszívódását; ennek következtében pedig megemelkedik a vérnyomás. A magas vérnyomás növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatát is.

 5.      Daganatos megbetegedések

 Kutatások szerint a tartós stresszben élőknél nagyobb arányban alakul ki rák. Bár egyedül a stresszt nem okolhatjuk a daganatos megbetegedésekért, tény, hogy a folyamatos feszültség legyengíti a szervezetet, és nehezebben veszi fel a harcot a rákkeltő hatású anyagokkal, és egyéb hajlamosító tényezőkkel-

 

A fentiek elkerülése érdekében sajátítsunk el valamilyen stresszkezelési technikát – meditáció, jóga stb. –, vagy forduljunk pszichológushoz.

 

A blogbejegyzést Admin pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek