=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Dehát túlélte... most mi baja? A posszttraumás stresszről
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 02. 25. 22:50

Kék.jpg

Ha valamilyen tragikus esemény történik – baleset, rablás, katasztrófa – amelynek tanúja vagyunk vagy érint minket, mélységeiben megrázza az embert. Az ember azt gondolná, hogy ha lezajlik, és túléltük, akkor már minden rendben van, pedig sajnos az ott és akkor megélt élményeket gyakran még hosszú idő, és kemény lelki munka feldolgozni.


Ha az ember örül, hogy túl van rajta, és nem fordít figyelmet az esetleges lelki sérülésekre, kialakul nála a poszttraumás stressznek nevezett állapot, ami bizony arra kényszeríti, hogy oldja fel és tegye el a megfelelő helyre a lelkében az élményt és a kapcsolódó érzelmeit.

Nem mindenkinél alakul ki


Az emberek kb. kétharmadét éri az élete során olyan súlyos trauma, amely mérföldkövet jelent az egész életfolyamában (gyökeres változásokat okoz a lelkében, személyiségében, esetleg az életútjában vagy életvitelében). A poszttraumás stressz szindróma tüneteit azonban csak ezek kb. 10%-ánál figyeltek meg.

A relatíve alacsony arány oka az, hogy a szindróma tüneteit elsősorban az élmények feldolgozatlansága okozza. Azok a leghajlamosabbak belebetegedni egy-egy megrázó élménybe, akiknek nincsenek kialakult útjai és módszerei az élményeik feldolgozására, esetleg inkább elfojtanak érzéseket, mintsemhogy törődjenek velük, megéljék őket.

Egyéb pszichiátriai „gyengeségek” fokozhatják a hajlamot

Ha valaki depressziós vagy depresszióra hajlamos, kialakult pánikbetegsége vagy egyéb pszichiátria betegsége van, az nagyon megnehezíti, hogy egy sokkoló, felkavaró élménnyel megküzdjön, és nagyobb eséllyel alakul ki nála a poszttraumás stressz. A gyenge lábakon álló lelki stabilitás, az önbizalom hiánya, a gyenge stressztűrő képesség mind-mind fokozhatja a trauma feldolgozásának nehézségeit.

Olyan pszichiátriai kórképek, amelyekben a beteg amúgy is elszigetelődött, beforduló, nehezen megnyíló vagy képtelen megosztani az érzelmeit, szintén hajlamosító tényezőt jelentenek, hiszen a negatív érzések megosztása, az élmény kibeszélése nagyon fontos lépés annak feldolgozása felé, és segíthetne megelőzni a poszttraumás stressz kialakulását..

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek