=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Amikor langyos az ágy - a hypoaktív szexuális vágy zavar 10 leggyakoribb állapota 1.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:16

Lábak.jpg

A párkapcsolatokban a leggyakoribb szexuális eredetű konfliktust az okozza, ha az egyik fél szexuális igényei nagyban eltérnek a másikétól. Ennek ritkább esete az, hogy az egyikük kiemelkedően magas igényekkel rendelkezik, míg a másik „normál” berendezkedéssel képtelen lépést tartani ezzel, a gyakrabban kialakuló helyzet az, amikor az egyikük igényei olyan alacsony szintűek, hogy a másik átlagos igényekkel is permanens hiányérzetekkel él.

Az igények hypoaktív szintje (ami a hiperaktivitás, azaz a túlzott intenzitás ellentéte) lehet átmeneti vagy permanens, ez utóbbi lehet az ember alaptulajdonsága, amely nem változik az élete során, de az is gyakran előfordul, hogy egy fordulópont után alakul ki.

A hypoaktív szexualitás kialakulásának 10 leggyakoribb élethelyzete

  1. Gyakran előfordul, hogy egy pár akkor kerül össze (akkor köt házasságot), amikor a karrierjüknek a legelején tartanak. Ekkor még kiváló a szexuális életük, egyforma igényekkel, megfelelő intenzitás mellett. Később, amikor egyikük vagy mindkettejük karrierje beindul, egyre többet dolgoznak, adott esetben sokat vannak kiküldetésben), gyakran viszik haza a munkát, fáradtak amikor hazaérnek, a szex és az intimitás háttérbe szorul. Ha a szexuálisan hypoaktív periódus hosszú időre, akár évekre így marad, felőrölheti a kapcsolatot.
  2. Tipikus példája a hitvesi ágy kihűlésének a gyermekek érkezésének ideje. Az újdonsült édesanya nem csak állandóan fáradt, nem csak fizikailag érzi kizsigerelve magát, de a hormonjai is tombolnak, valamint az érzelmi élete is fejre áll. Ha hosszú távon sem képes megteremteni az egyensúlyt az anyasága és a nősége között, a szexuális élete elsikkadhat.
  3. Érdekes példája annak, hogy mennyire másképp működnek az egyes emberek ugyanabban a helyzetben az, hogy betegség, lázas állapot idején az egyikben felfokozódnak a vágyak, a másik pedig egyenesen taszítónak érzi magát betegen. Hosszas betegség vagy krónikus problémák idején általában hypoaktív periódusát éli a szexuális élet (gyakran az orvos tanácsára vagy a gyógyszerek hatására).
  4. A különféle serkentőszerek, kábítószerek mellékhatásként rombolják a szexuális aktivitást és potenciazavarokat okozhatnak.
  5. A mértéktelen ivás (szórakozásból, társadalmi elvárások miatt stb.) vagy alkoholizmus (mint krónikus betegség) hosszú távon szintén rossza hatással van a szexuális vágyakra, de természetesen a kapcsolat intimitására is.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK