=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Serdülőkor és szexualitás - II. rész: Ezek a mai fiatalok, mindig csak a szex
BÖRCSÖK GYÖNGYI
BÖRCSÖK GYÖNGYI
- 2017. 03. 08. 14:17

timthumb (28).jpg

 Ha megkérdezünk egy nagymamát arról, hogy mit gondol a mai fiatalokról, szerintem mindannyian tudjuk a választ. Az idősebb generáció mindig úgy látja, hogy az új generáció teljesen más értékrendet képvisel, tegyük hozzá negatív előjellel. De a szexuális viselkedésben bekövetkezett változások nem olyan nagymértékűek, mint az a köztudatban benne van. 

 Változás van, de nem olyan nagymértékű, mint az első látásra tűnik. A mai ifjúságot teljesen szabadosnak vélik, azt hiszik, hogy már nincsenek szexuális gátlásaik, de ez ilyen formában nem igaz. Az ötvenes évektől egyre több családban jelentkezett konfliktus a serdülő szexuális viselkedése miatt, ennek ellenére még ma is a konzervatív erkölcshöz való ragaszkodás a jellemző a társadalomra. Nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy 100 évvel ezelőtt, 16 éves kor előtt a serdülők hány százaléka kezdett nemi életet, így pontosan nem tudjuk ítélni annak növekedését. Az elérhető adatok pedig eléggé ellentmondásosak. 1979 előtt csak Vener és Stuart kérdezte ki a 14 éves korosztályt: adataik alapján a fiúk 32 százaléka és a lányok 17 százaléka kezdett szexuális életet, ugyanakkor Grassel 4 százalékot talált.

Szexuális gátlások ugyanúgy élnek ma is, de az is igaz, hogy az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb arányban és egyre korábban kezdtek szexuális életet a kamaszok. A problémát csak tovább fokozza, hogy a felmérések szerint szexuális élet kezdete után, még akkor is, ha az igen korai, a szexuális aktivitás gyakorivá válik; a tinédzserek aktív, rendszeres szexuális életet kezdenek élni. Magyarországon a 15 éves fiúk 27,6%-a és a lányok 18,5% létesített már szexuális kapcsolatot. Ez az érték 17 éves korra  megduplázódik: a fiúk 48,7%-a és a lányok 52,5%-a számolt be szexuális együttlétről. Ez európai viszonylatban-főleg a britt adatokhoz képest jó. Az első nemi aktus átlagéletkora a fiúknál 14,1 év, lányoknál 14,4 év. 

Az ifjúkori szexualitás nagy kihívása, hogy össze kell kapcsolni magát a szexualitást az erotikával. Az erotika nem más, mint a szerelem szellemi oldala, amely esztétikai természetű. Az ifjúkori erotika, a szép iránti szerelem, nem keveredik össze a szexualitással. Ez a serdülőnél úgy figyelhető meg, hogy erotikus fantáziája burjánzik, ugyanakkor visszariad a nemi élettől. Az ifjúkori erotika csupán csodálatra, lelki beolvadásra törekszik, amelynek egyik kifejezője a tánc. (A szórakozóhelyeken a bulizók átlag életkora is ezt tükrözi.)

A szexualitástól először megrémülnek. Csaknem minden serdülő megpróbál küzdeni az önkielégítés ellen. Anna Freud két olyan elhárítást írt le, amely kifejezetten a serdülőkorra jellemző. A serdülő belső konfliktusainak feldolgozását szolgálja a felélénkült szellemi élet, a serdülőkori intellektualizmus. Belső küzdelmeihez készít ideológiát, érdekesnek találja az erkölcsi tisztaságot és az önfegyelem iránti igényt pozitívan látja. Viszont eltúlzása a környezettől való mesterséges elszigetelődést, önhittséget, türelmetlenséget vonja maga után.  A másik elhárítási mód az aszkézis: minden örömről lemond, semmilyen kompromisszumra nem hajlandó: moralista lesz. Hangsúlyozottan lenéző és ellenséges lesz olyan érzésekkel kapcsolatban, amelyek a serdülő számára aljasnak és szennyesnek látszik. Blos egy harmadik elhárító mechanizmust is megfogalmaz, ez az uniformizmus. Akkor beszélünk uniformizmusról, amikor a serdülő ugyanúgy viselkedik, mint kortársai ezzel is elkerülve azt, hogy a saját problémájával foglalkozzon. Talán éppen ez az uniformizmus az, amit egyre nagyobb arányban megfigyelhetünk.

A biológiai nemiségen kívül fiúk és lányok között lényeges különbségek vannak. Férfiaknál a szexuális izgalom sokkal nyilvánvalóbb, mint nőknél, és az orgazmus átélése reflexszerű. Ha a lányok sokkal később élik át az első orgazmust, kisebb valószínűséggel fedezik fel a csikló erotikus lehetőségeit. A fiúkat inkább a kíváncsiság vezérli és pozitívan reagálnak az első alkalomra. Ellenben a lányokkal, akiket a partner iránt érzett szeretet vezérel elsősorban, és nagyobb arányban bánják meg az első alkalmat. A 15 évnél fiatalabb lányok 60%-a arról számolt be, hogy akarata ellenére lépett szexuális kapcsolatba. Érdekes, hogy a serdülők szabatos stílusa nem jelent minden esetben gátlástalanságot, hanem azt is jelentheti, hogy nem akar „kilógni a sorból”. Az a fiatal, aki kimarad a „buliból” vágyakozva nézi társait és kisebbségi érzései kétségbeesett próbálkozásokba sodorják. A fiúk megragadják az első adandó alkalmat a közösülésre, és ha az szorongással teli volt, akkor még jobban magukba zárkóznak. Ezzel szemben a lányok, ha belevetik magukat egy elsietett szexuális kalandba és ott frigidnek bizonyulnak, tovább hajszolják a kalandokat Ez az élmény később a szexualitás zavaraiban fog megmutatkozni. (Ezt a témát későbbiekben még kifejtjük.)

Sok tinit látunk az utcán kihívóan öltözködve, de tévedés lenne ebből általánosításokat levonni, hiszen hányan lehetnek még, akik a szobájukban gubbasztanak, akik nehezen tudnak azonosulni a többség nézeteivel. Összességében, ha feléled a vágy, akkor az a természetes, ha megismerik saját testüket, de a másik nem testének a megismerésével még várhatnak. www.ogyei.hu
BUDA B. (2002): Szexuális viselkedés. Animula Kiadó, Bp. 
COLE, M., COLE, S. R. (1997, 2003): Fejlődéslélektan. Osiris Kiadó, Budapest.
KON, I. SZ. (1979): Az ifjúkor pszichológiája. Tankönyvkiadó, Budapest.
TUBMAN, J. G., WINDLE, M., WINDLE, R. C. (1996): The Onset and Cross-Temporal Patterning of Sexual Intercourse in Middle Adolescence: Prospective Relations with Behavioral and Emotional Problems. In: Child Development, 67, 327-343.
VIKÁR, Gy. (1980): Az ifjúkor válságai. Gondolat Kiadó, Budapest. 

 

A blogbejegyzést BÖRCSÖK GYÖNGYI pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek