=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A szexuálpszichológia szerepe
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:19

Szív.jpg

Napjainkban mindenkori rekordot döntöget a házasságok, hosszú távú (gyermeket is nevelő) párkapcsolatok széthullása, történelmi mélyponton van az emberekben a „komoly” kapcsolatokba vetett hit. Eltekintve a nagyon ritka szélsőségektől (pl. előre megegyezett szexmentes házasság) senki nem kérdőjelezi meg, hogy a házasság meghatározó szegmense, a kapcsolat malterja a felek között kiegyensúlyozottan működő szexuális élet.

A szexualitás jelentősége

A szex – annak ellenére, hogy – úton-útfélen az orrunk alá dörgölik, és nem tudunk az utcán meztelen testek látványa nélkül végigmenni, tulajdonképpen tabutéma. Arról, hogy mit tesz hozzá az életünkhöz, hogyan integráljuk az életünkbe és hogyan élvezzük, hogyan műveljük magas színvonalon, és milyen eszközeink vannak a változatossá tételére, csak a nagyon merészek mernek egyelőre megszólalni.

Pedig legtöbbünk életének szerves részét alkotja, mindannyian szenvedtünk már attól, ha háttérbe szorul, ha hiányérzetes lesz, ha unalmassá válik, vagy a partnerünkkel képtelenek vagyunk egy hullámhosszra kerülni. Aki már igényes, aki tudja, hogy több dologban is fejlődhet ezen a területen, az keresheti, és hozzá is juthat az információhoz, de a szexuális igényességet és nyitottságot gyermekkorban kellene elsajátítani – és ez sajnos elég ritka.

A gyermekkor hatása a szexualitásra

Nagyon érdekes összefüggés, hogy a gyermekkorban tanult szeretet- és elfogadás-minták idővel hogyan ültetődnek át és kristályosodnak ki a szexuális szokásainkban. Az aberrációk jelentős része gyermekkori traumákból ered (az öröm és szenvedés szoros kapcsolata, a szeretethez vezető út megaláztatásokon át vezetése stb.). Ezek jelentős részét az alany csupán elszenvedi, anélkül, hogy ismerné a forrásukat.

A szexuálpszichológia segíthet abban, hogy a különféle szexuális torzulásokat akár az orvostudomány, akár a kriminalisztika hatékonyabban kezelhesse.

De ha nem is megyünk ilyen messzire, mint az aberrációk, akkor is megállapíthatjuk, hogy ha feltárjuk saját lényünket, mozgatórugóinkat és indítékainkat, akkor a szexuális igényeinket is mélyebben megismerjük, és magabiztosabban kezeljük majd. Mint az állatvilág része, ugyan ösztönlények vagyunk mi is, mégis attól leszünk emberek, ha a szexuálpszichológia eszközeivel ismerve a lényegüket, felül tudunk emelkedni az ösztöneinken, sőt a magunk javára tudjuk mozgósítani őket.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK