=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Zene nélkül az élet tévedés volna.” - A zene és a benne rejlő gyógyítási lehetőségek
SZÁMEL SZILVIA
SZÁMEL SZILVIA
- 2017. 03. 08. 14:21

timthumb (30).jpg

 A címben Friedrich Nietzsche gondolatait idéztük. A filozófus az érzelmek kifejezésének talán leghatékonyabb eszközéről, a zenéről beszél, és igen tömören fogalmazza meg a muzsika kivételes jelentőségét az ember életében. A dallam, ritmus már az emberiség őskorában is nagyon fontos volt, hiszen a gyógyításban, a spirituális elmélyülésben és a különféle rituálékban is jelentős szerephez jutott. A legtöbb ember mindennapjait megszínesíti, ha meghallja a kedvenc számát a rádióban, míg egyeseknek az jelent nagy örömöt, ha kedvenc hangszerükön játszhatnak. Sőt, már az anyaméhben is nagyon meghatározó a ritmus, az édesanya szívdobogása. De miben rejlik vajon a zenehallgatás, a zenélés különleges ereje?

 A zenének rengeteg jótékony hatása ismert: nyugtatásra, hangulatjavításra és a szellemi energiák mozgósítására egyaránt használható. Egy zenei hang, mely tulajdonképpen rezgések összessége, testünkből és lelkünkből egyaránt reakciókat válthat ki. A stressz leküzdésében például úgy segíthet, hogy hatására izmaink ellazulnak, szívverésünk lelassul és egyenletessé válik, az érfalak kitágulnak, így vérnyomásunk lecsökken. A nyugalmi állapot előidézésén kívül képes fokozni az aktivitást, indulatokat kelt, de segíthet minket azok levezetésében is. Emellett a legkülönbözőbb érzelmeket hívja elő belőlünk, serkenti a képzeletet és emlékeket is mozgósíthat. Továbbá számos kísérlet és valószínűleg az olvasók tapasztalatai is bizonyítják a zene hangulatjavító hatását, hiszen zenehallgatáskor, vagy éneklés és tánc során is növekszik agyunkban a boldogsághormon, az endorfin termelése. Azonban nem csupán a muzsika hallgatása, de a különféle hangszereken való játék is jótékony hatást gyakorolhat szervezetünkre és lelki épségünkre.


A zene tehát fontos eszköz lehet a lelki megbetegedések megelőzésében és gyógyításában. Ezt ismerte fel Alfred Tomatis, a híres francia fül-orr-gégész professzor is, amikor a hallás és a zene kutatásai során bebizonyította, hogy a hangok segítségével a különféle hangulat- és alvászavarokat, sőt szervi rendellenességeket is lehet gyógyítani. A zenével kiváltható testi, lelki reakciókra épül a zeneterápia is, melyet a megelőzés és gyógyítás mellet személyiség- és készségfejlesztésre is használnak. A módszer alkalmazási területeit tekintve nagyon széles körben elterjedt: a neurológiai rehabilitáció, a pszichoszomatikus-pszichiátriai megbetegedések gyógyítása és a gyógypedagógia területén egyaránt elfogadott és alkalmazott módszernek tekinthető. A terápiákban kétfajta eljárás terjedt el: az aktív, alkotó és a passzív, befogadó terápia. Az előbbi lényege, hogy a beteg állítja elő a zenét a különféle hangszerek vagy az éneklés segítségével. A módszer hatása abban rejlik, hogy a páciensnek lehetővé teszi az önkifejezést a zenei hangok segítségével, így átlépheti az emberi kommunikáció határait - mindez pedig a teljes felszabadultság érzésével jár együtt. 

Emellett segítségével múltbéli események kerülhetnek felszínre a segítségével, és a pszichoszomatikus feszültég szabályozást is segítheti. Korábban már említettük, hogy a zenélés a stressz leküzdésére és a szorongás csökkentésére is alkalmas lehet. Vizsgálatok kimutatták, hogy a terápián való részvétel után a résztvevők szorongás szintje jóval alacsonyabb volt, mint a zeneterápiát megelőzően. A hangszereken való játék a zeneterápia keretein kívül is hozzájárulhat a lelki egyensúly megteremtéséhez, a problémákkal való megküzdéshez és a feszültség levezetéséhez. A legújabb kutatások alapján következtethetünk arra, hogy a hangszereken való játék növeli a stresszel szembeni védettséget is. A zeneterápiák másik fajtája inkább egyfajta élményfeldolgozó, befogadó terápia. Ennek során a résztvevők egy kiválasztott zeneművet hallgatnak meg. A terápia ereje itt éppen abban rejlik, hogy a dallamok érzelmeket, emlékeket és különféle képzettársításokat hívnak elő, melyeket a résztvevők átélnek, és később megbeszélnek, feldolgoznak. Ezáltal jön létre a terápiás, gyógyító hatás. A módszer például az iskolai személyiségfejlesztésben is hasznos lehet, hiszen a gyermekek elé egy teljesen új világot tárhat.

Természetesen az emberek többsége ezeket a módszereket a mindennapi élet során is gyakorolja. A zene terápiás alkalmazása azonban alátámasztja, hogy a muzsikában milyen egyetemes erő rejlik, valami, ami a szavakon túlmutat és végig kísér minden embert a születéstől a halálig.

Felhasznált irodalom:
Bittman, B. (2005). Recreational music-making modulates the human stress response: a preliminary individualized gene expression strategy. Medical Science Monitor, february. 
Hammer, S.E. (1996). The effects of guided imagery through music on state and trait anxiety. Journal of Music Therapy, 33, 47-70.
Konta I. M. (2001):  A zeneterápia szerepe a prevencióban és a rehabilitációban. 
Malina J. (2000): Zenével a zavarok ellen. Lege Artis Medicinae, X. évf., 1. szám, 92-95.

 

A blogbejegyzést SZÁMEL SZILVIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK