=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Nemiségtudomány, azaz a szexológia
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:21

Sex.jpg

A szexológia tágan értelmezendő tudománycsoport, amely nem csak a szexuális élet konkrétumaival, de a két nem (vagy ne szűkítsünk, a párkapcsolatban a két fél) viszonyával, a kapcsolat pszichológiájával, és azon belül is a szexuális késztetésekkel foglalkozik.

A szexuálpszichológia területére tartozik a konkrétan a szexuális tevékenységekhez kapcsolódó szokások, késztetések és érzelmek kutatása, de tágabban a szexuális kapcsolatig (és az aktusig) vezető út, a következtében szerzett benyomások, a párkapcsolat és a hosszabb távú szexuális élet is.

Sőt, a szexualitás határterületeivel is foglalkozik: többek között a szélsőséges szexuális késztetések és viselkedések, az aberrációk, szexuális zavarok és a szexuális vonatkozású pszichés kórképek is széles kutatási területébe tartoznak.

Miért kell kutatni a szexualitást?

A szexualitás hátterében a késztetések két nagy csoportja áll: lelki-érzelmi és biológiai. Nagyon érdekes a két csoport közötti összefüggéseket boncolgatni, hiszen az embert ez is elválasztja az állatvilágtól. Alig van rajta kívül olyan faj, amely a szaporodás folyamatába érzelmeket is kever, illetve akkor is él szexuális életet, amikor nem cél az utódnemzés.

A szexológia célja részben megérteni azt, hogy mi miért történik úgy, ahogy, ugyanakkor legalább olyan fontos, hogy a levont következtetések alapján edukálják a később jövőket. A szexuális életre való felkészítés, illetve a nemi élet színvonalának emelése, kultúrájának terjesztésére nem elég akkor figyelmet fordítani, ha baj van.

A szexológia tárgykörében összegyűjtött tudás terjesztésére például már a fiatalság nevelése kapcsán is szükség van, illetve a felnőtt lakosság körében is a lehető legszélesebb körben érdemes elérhetővé tenni az információkat, hiszen emberek és emberpárok boldogsága múlhat rajta.

Hétköznapi szexológia

Kamaszoknak, nőknek és férfiaknak szóló magazinokban, weboldalakon és más tartalomszolgáltatóknál általában találkozhatunk olyan tanácsadóval, aki szexuális ügyekben nyújt felvilágosítást. Óriás dolog, ha valaki a problémájával szakemberhez fordul, mert az azt jelenti, hogy érzi magában a potenciált (az erőt és a nyitottságot), hogy tanuljon, művelődjön és tágítsa a látókörét.

 

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK