=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A magassági válság, azaz a tériszony 2.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:23

Vihar2.jpg

A magasságtó való félelem szoros kapcsolatot mutat pl. a zoofóbiákkal, amelyek természetes evolúciós félelmekre támaszkodnak. A magasság miatt érzett kellemetlen testi jelzések több oldalról is megmagyarázhatóak, bár természetesen nem mindegy, hogy milyen erős tüneteket váltanak ki, és ez mennyiben nehezíti meg a beteg életvitelét.

Tudományos magyarázatok

Mint minden fóbiát, a tériszonyt is igyekeznek a tudósok azzal magyarázni, hogy az adott ember megélt tapasztalatán – azaz kondicionáláson – alapul. Olyan lehetőség is felmerült, hogy a szülőktől „öröklődik”, oly módon, hogy ha a gyermekkel magas helyekre ment a család, valamelyik szülő mindig feszült és ideges volt, és ezt a gyerek érezte. Még olyan magyarázatok is napvilágot láttak, hogy a szemben jelen levő bizonyos fénytörési hibák vagy bandzsaság rossz távolságmegítélést eredményez, ezzel okozva túlzott félelemérzetet.

A tériszony kezelése

A legtöbb fóbia esetében az egyik módszer a kellemetlen félelem megszüntetésére, hogy megpróbálják a pácienst meggyőzni az adott dolog veszélytelenségéről és ezzel párhuzamosan olyan tapasztalatokba belevinni, őt, amelyek révén meg is tapasztalhatja ezt. A tériszonyban szenvedő, ha megpróbál felmenni – először kevésbé majd fokozottabban – magas helyekre, ott először óvatosan, majd egyre bátrabban kinézni, idővel hozzászokhat a magassághoz. Érdemes fix pontokat kiszúrni, nem túl távoli pontra nézni, nem egy helyre szegezni a tekintetet, de a mozgó tárgyak látványát kerülni.

A leugrási kényszer


Érdekes tünete a tériszonynak az az érzés, hogy vonz a magasság, kedvünk lenne belevetni magunkat. Ez az egyetlen tünet, amely nagyon komolyan ellentmond az evolúciós magyarázatok lényegének, hiszen azok arról szóltak, hogy az ember testi épségének megőrzésére szolgál a rosszullét.

Könnyen lehet, hogy ez a késztetés nem a tériszony része, csak a rémület gyengíti el az elfojtás hatásait. A tág tér, a repülés és a szabadság élvezete minden emberben benne van, ezt éljük meg sokan a magaslati pontokon, amikor úgy érezzük, hogy „hív a mélység”.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK