=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

6 dolog, amit egy jó párkapcsolatból megtanulunk
Admin
Admin
- 2020. 10. 26. 12:47

hands-437968_1920.jpg

Egy jól működő párkapcsolatban kiteljesedhetünk, és számtalan pozitív élményben lehet részünk, amelyek feltöltenek, így könnyebben kezeljük a mindennapok problémáit. Azonban a jó párkapcsolat egyszersmind hatékony „tanítómester”, hiszen számos olyan ismeretet sajátítunk el, ami hasznunkra lesz a későbbiekben.

  1.   A félreértések elkerülhetetlenek. Még a legjóindulatúbb felek között is előfordulnak viták, hiszen elég félreértenünk valakit, és máris kész a konfliktus. Nem érdemes ezeket a nézeteltéréseket később felemlegetni, hiszen csak újabb vitákra adhatnak okot. Egy jó párkapcsolatban megtanuljuk elengedni a sérelmeinket. 
  2.  Egy jól működő párkapcsolat alapja a bizalom. Nem oszthatjuk meg az életünket olyasvalakivel, akiről nem hisszük el, hogy hűséges hozzánk, és törődik velünk. Problémák természetesen ez esetben is előfordulhatnak (és elő is fognak), de ha megvan a bizalom, sokkal kevésbé súlyos egy-egy konfliktus következménye.
  3.   Fontos, hogy hagyjunk némi szabadságot a másiknak. Ez nem azt jelenti, hogy olyasvalaki mellett kellene maradnunk, aki már nem tölti velünk szívesen a szabadidejét, de mindkét félnek szüksége van legalább heti néhány órára, amit partnere nélkül tölt el, és olyasvalamivel foglalkozik, ami „csak az övé”. Kell egy-egy saját hobbi; az aznapi edzés vagy nyelvóra tapasztalatait aztán megbeszélhetjük partnerünkkel. Ha a pár tagjai nincsenek nonstop együtt, azt is megtapasztalhatják, milyen jó érzés, ha egy kicsit hiányzik nekik a másik.
  4.   Egy jó kapcsolatban a felek támogatják egymás vágyait és fejlődését akkor is, ha az ehhez vezető út egyet jelent azzal, hogy társuk átmenetileg kevesebb időt tölt majd velük. Például nem fogják vissza, ha felnőttként visszaülne az iskolapadba, hogy elsajátíthassa álmai hivatását; vállalják, hogy a diploma megszerzéséig nagyobb rész jut rájuk a házimunkából.
  5.   A kompromisszumkészség nem jelent gyengeséget. Nem kell mindig, minden körülmények között véghezvinnünk az akaratunkat ahhoz, hogy megőrizhessük magabiztosságunkat. Sőt; megegyezésre törekedni sokszor nehezebb feladat, mint addig folytatni a csatát, amíg nem győzünk.
  6. Van, amit csak elfogadni lehet, megváltoztatni nem. Mindenki egy „csomaggal” érkezik a párkapcsolatba; a saját múltunkon és a másikén sem tudunk módosítani, azt viszont megtanulhatjuk, hogyan fogadjuk el, hogy ne legyen belőle mindennapi konfliktusforrás.

 A fentiek igazsága nem feltétlenül tudatosul bennünk, amíg tart a kapcsolat: szakítás után érdemes eltöprengeni azon, melyik feltétel nem teljesült, hogy legközelebb már ne kössük össze az életünket olyasvalakivel, akivel nem tudunk jól működő kapcsolatot kialakítani.

 

A blogbejegyzést Admin pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK