=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A magassági válság, azaz a tériszony 1.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:25

magas.jpg

A természetes „fék”

Az ember életének megóvása céljából a természetnek muszáj volt bizonyos fékeket belénk építeni. Ilyen a tűz okozta fájdalom, a hideg idő vagy jeges víz következtében érzett fázás stb.. Az, hogy minél magasabbra mászunk, annál kényelmetlenebbül érezzük magunkat, annak a következménye, hogy egyre magasabbról egyre nagyobbat lehet esni, így a természet inkább igyekszik elkerülni, hogy ilyen veszélyes helyzetekbe kerüljünk.

Igen, a magas helyek nagyon izgalmasak (vegyük észre, pont ezért!), és az elénk táruló kilátás nagyon szép, de egészen a közelmúltig az embernek nem nagyon volt lehetősége extrém magasságokba eljutni. A természetes életnek nem része az az élmény, hogy akár több (tíz) méteres mélység van a lábunk alatt, így ne csodálkozzunk azon, ha ez zavarba hoz minket, és a szervezetünket is.

A tériszony tünetei

A tériszony következtében kialakuló tünetek rendkívül széles változatosságot mutatnak, és ezek mértéke, erőssége is nagyon eltérő lehet. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy tériszony mindannyiunkban van, hiszen a testi épség megőrzésének feltétele, hogy a magassággal, a magasról való lenézéssel/leeséssel kapcsolatban ellenérzéseink legyenek. A magassághoz kapcsolódó adrenalin-termelésre számos szórakoztatóipari ág épít: a hegymászástól a bungee jumpingon át az extrém helyeken felépített kilátók és éttermek üzemeltetéséig, a vidámparkokig és kalandparkokig.

Van, akinél a tériszony izgalmi állapotot okoz, van akinél enyhébben jelentkeznek a tünetek, megint másoknál sokk erejű formában, vagy olyan mértékben, hogy végül ápolásra szorulnak. A test vészjelzései enyhe állapotban kellemes érzést okoznak, szélsőséges esetben azonban görcsösséget, szív- és idegi problémákat is provokálhatnak.

A szédülés, lábremegés, elgyengülés, verejtékezés, légszomj mind tipikus tünetek lehetnek, hasonlóan más fóbiákhoz. Ha a beteg fel is megy egy magas pontra, nem mer kinézni, kimenni a szélére, vagy minél magasabbra kerül, annál inkább kényszert érez arra, hogy a földre feküdjön.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK