=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pókiszony és társai – a zoofóbia változatai
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:26

PÓk.jpg

A zoofóbia a különféle állatoktól való beteges félelmek gyűjtőneve. A zoofóbia tárgykörébe sorolt fóbiák túlnyomó többsége kondicionálás útján jött létre, azaz végletesen rossz tapasztalaton alapul.

13 ismert és kevésbé ismert zoofóbia:


kinofóbia – kutyáktól való félelem
ailurofóbia – macskáktól való félelem
arachnofóbia – pókoktól való félelem
ornitofóbia – madaraktól való félelem
apifóbia – méhektől való félelem
ofidofóbia – kígyóktól való félelem
kiroptofóbia – denevértől való félelem
hippofóbia – lovaktól való félelem
ichtiofóbia – halaktól való félelem
randiafóbia – békáktól való félelem
entomofóbia – rovaroktól való félelem
vermifóbia – férgektől való félelem
herpetofóbia – hüllőktől való félelem

Az állatoktól való félelemben nincs semmi különleges

Az, hogy az ember tart az őt körülvevő állatoktól – különösen, ha nem megszelídített, azaz vadállatokról van szó – evolúciós sajátosság, és teljesen természetes. Az emberek, amióta világ a világ, két nagy csoportba voltak oszthatóak, az egyik amelyik az életét féltette és tovább élt, a másik, amelyik kíváncsi volt és általában korábban meghalt, mint a félős társai. A két csoport tökéletesen kiegészíti egymást, hiszen az előbbi gondoskodik a faj fennmaradásáról és túléléséről, az utóbbi pedig a fejlődéséről.

Az állatok nagyon hosszú ideig ellenségei voltak az embernek, az, hogy távol tartsa tőlük magát, az élete záloga volt. Nem csak a nagy ragadozókról van itt szó, hanem a kis rovarokról, skorpiókról, kígyókról, békákról stb., amelyek egy óvatlan mozdulat révén is elvehették az életét, nem csak nagy volumenű összecsapásban.

Egy fóbia mégsem helyénvaló

Ugyanakkor a fóbiák meghatározásában az szerepel, hogy „extrém, indokolatlan” félelmet érez a beteg, amely megnehezíti az életvitelét. És valóban, ha belegondolunk, pár évmillióval később ugyan, de pl. ősi ellenségünk leszármazottja, a kutya, ma sok esetben a biztonságunkat szolgálja, már nem ellenség.

Az, ha valakiben ilyen időtávból ősi ösztönök ilyen erővel törnek föl, mint a zoofóbia rettegése, valószínűleg alapvető egzisztenciális bizonytalanságokra utalhat, hiszen az otthon biztonsága és a testi épség őrzése a Maslow-piramis legalján helyezkedik el. Ellentmondásos ugyanakkor, hogy a zoofóbia tüneteitől szenvedők az otthonukat a mai világban potenciálisan fenyegető veszélyekkel gyakran bátran és kérdés nélkül szembeszállnak.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK