=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A tartós kialvatlanság következményei
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:29

Alvás.jpg

A „tartós kialvatlanság” általában a kisgyermekes szülőkhöz kapcsolódó képzettársítás, amivel viccesen ugratni szokták egymást, támogatandó a nehéz időszak elviselését, túlélését. A gyermeknevelés első néhány hónapja-éve tipikus példa arra, hogy az ember életében vannak olyan időszakok, amikor jóval kevesebb alvás jut az átlagosnál, sőt sokszor a szükségesnél is. Ugyanakkor még ebben az időszakban is nagyon oda kell figyelni arra, hogy a tartós kialvatlanság előidézte krónikus testi és lelki állapotokig ne jussunk el.

Hazánkban nem olyan régen készült egy felmérés a pihenési és alvási szokásokról, amely egyértelműen kimutatta, hogy a magyarok súlyosan kialvatlanok. Ennek egyik bázisa lehet az a fajta felfogás, amely nagyon erőteljesen dívik kis hazánkban, hogy „aki korán kel aranyat lel”. Vagyis aki hajnalban kel az nem lusta, az hasznosan tölti az idejét, szorgalmas és megbízható, míg aki később „tápászkodik” ki az ágyból, az csak naplopó lehet.
Pedig nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, és az ember életének hasznosságát a napi szinten eltöltött hasznos órák száma adja ki, szinte mindegy, hogy azok reggel hattól este hatig, vagy délután kettőtől este tízig tartanak. Többféle embertípus létezik abból a szempontból, hogy ki mikor tud produktív lenni (ezzel kapcsolatban egyébként tőlünk nyugatabbra komoly kutatások folynak, hiszen a munkáltatók felismerték az ennek figyelembevételében rejlő produkciós és pénzügyi lehetőségeket).

Nem vesszük elég komolyan az alvásra vonatkozó igényeinket

Főleg idősebb emberek szájából hangzik el gyakran a tréfásnak szánt mondat – majd pihenek a sírban. Sajnos a tartós kialvatlanság és a krónikus fáradtság azt eredményezheti, hogy e sokkal hamarabb bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda.

A távol-keleti országok lakóira jellemző végletes teljesítmény- és megfeleléskényszer eredményezheti, hogy egyre gyakrabban hallunk ott történt halálesetekről, amikor a különféle nagyvállalatok dolgozói több napos megszakítatlan és alvás vagy pihenés nélküli munkaidőszakban veszítik életüket a túlhajszoltság következtében.

Milyen következményei lehetnek akár már rövidebb távon a tartós kialvatlanságnak?


- rontja a koncentrációt

- rontja a memóriát és a tanulási készséget

- rontja a szexuális aktivitást

- hangulatzavarokat okoz, depressziót idézhet elő

- felgyorsítja az öregedési (elhasználódási) folyamatokat

- túlsúlyt okoz, elhízáshoz vezethet

- növeli a korai halál kockázatát

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK