=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Erőszakos Trauma Szindróma, azaz a nemi erőszak feldolgozása
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 08. 13:21

Erőszakos Trauma Szindróma, azaz a nemi erőszak feldolgozása.jpg

Az erőszakos trauma szindróma tüneteit két orvosnő, Ann Burgess és Lynda Holmstrom választotta külön a poszttraumás stressz szindrómáétól. Az óriási trauma, a sokk, a testi-lelki törések hosszadalmas gyógyulást feltételeznek és annak érdekben sok munkát kívánnak.

Az eset után közvetlenül

Nagyon fontos, hogy nemi erőszak után egy orvos alapos látleletet vegyen fel az áldozat testéről és fizikai sérüléseit megfelelően kezelje. Szintén nagyon fontos, hogy a rendőrségen feljelentés készüljön, bár a vallomás megtétele nyilván óriási teher egy nemi erőszakon frissen túlesett áldozatnak.

A tünetek jelentkezése

A szörnyű élmények után közvetlenül és hosszabb távon is jelentkezhetnek az erőszakos trauma szindróma állapotára jellemző tünetek, amelyek a lelket- és testet ért megrázkódtatásra reagálnak. Bűntudat, tehetetlenség-érzés, düh, szégyen, elutasítás, zavarodottság, kiüresedettség, depresszió, céltalanság kavaroghat az áldozatban.

Egyéni érzékenység szerint elnyomó, elkerülő vagy feldolgozó lelki hozzáállást tanúsíthatnak az nemi erőszakot átéltek, de a legjobban teszik, ha szakember segítségét igénybe véve minél hamarabb hozzálátnak az élmény feldolgozásának.

Gyakoriak a recall-élmények, amikor álomban, szex közben, de teljesen indifferens körülmények között is az élmények szörnyű képei villannak be. Gyakori, hogy a nemi erőszakot követő egy évben az áldozat nagyon elutasító viszonyba kerül a szex minden formájával.

Nem ritkák a szorongásos tünetek: izomfeszülés, emésztési zavarok, alvási nehézségek, koncentrációs problémák, paranoiás érzetek. Depressziós tünetek, különféle fóbiák (szex és kapcsolódó fóbiák), kényszerbetegségek (tisztaságmánia) is kialakulhatnak. Az áldozat gyakran hosszabb távon is taszítónak és értéktelennek érzi magát.

A gyógyulás útja

A poszttraumás stresszhez hasonlóan általában elég nehéz arra rávenni az áldozatot, hogy szakemberhez forduljon az erőszakos trauma szindróma tüneteivel. Pedig nagyon fontos, hogy minél hamarabb szakértő gyengédséggel gyógyírt nyújtson valaki az elszenvedett sebekre, hiszen a szexualitás az ember egyik alapvető igénye és boldogságforrása, nem szabad hagyni, hogy ezzel kapcsolatban szorongások, fóbiák keserítsék meg hosszú távon az ártatlan áldozat életét.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek