=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Tegnap a Dr. House nem így csinálta! - A kórházsorozatok sikere és veszélye
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 14:42

timthumb (47).jpg

 Kezdetben csak a Vészhelyzet jóképű orvosaiért rajonghattak nők ezrei, ma azonban egymást érik a kórházsorozatok. Dr. House cinikus megjegyzései, a Kés/ Alatt epizódjai vagy a Grace Klinikán folyó bonyodalmak óriási rajongótábort vonzanak. A külföldről átvett sorozatok mellett Magyarország is bevezetett egy hasonló műfajt. A Jóban-Rosszban epizódjai is egy kórházban játszódnak, orvosok és nővérek a főszereplők.

 Az ilyen műsorok fő vonzereje valószínűleg nem a tudományos világ és a latin szavak megértése. A kórház dolgozóit mindig láthatjuk magánemberként is, bepillanthatunk szövevényes kapcsolataikba. Sosem hiányozhatnak a szerelmi szálak. Nem ritkán előforul, hogy az orvosok egymásba szeretnek, hiszen annyi időt töltenek a kórházban, hogy a második otthonukká válik a munkahely. Fő bizalmasok, barátok, szeretők, házastársak válnak a kollégákból. 

A kórházsorozatoknak köszönhetően minden héten megismerhet a közönség valamilyen új szakkifejezést, gyógymódot, sebészeti technikát. A filmek hatása azonban negatív is lehet, éppen a sok betegség említése és részletezése miatt. A nézők kedvenc sorozatuk hatására folyamatosan monitorozni kezdhetik a testüket, egészségi állapotukat. Olyan tüneteket is vészjóslónak tekinthetnek, amire korábban fel sem figyeltek volna, és semmi jelentőségük nincs. A súlyos kórokról szóló epizódok amellett, hogy ismeretterjesztőek, félelmet is gerjeszthetnek.


A másik veszélyforrás, hogy a valódi orvosok szerint sok esetben szakszerűtlen kifejezéseket használnak a sorozatokban, vagy helytelen példát mutatnak a dolgozók. A Kés/Alatt című sorozatban például stroke-ot kapott az egyik idős páciens, és a fél oldala lebénult. Elhaló hangon szólt a plasztikai sebészhez: „Dr. Troy, csinálja meg az arcom!” A gyors arcfelvarrás után már kész is lett a beteg arca, és rögtön tökéletesen artikulált, rendben volt az összes mimikai izma is. 

Megtörtént, hazai eset, hogy egy idős bácsit a csípőprotézis használatára tanították a kórházban. A jobb oldalán műtötték, ezért tehermentesítés céljából a bal kezében kellett tartani a botot, erre támaszkodhatott. Miután a gyógytornászok mindezt elmagyarázták, a beteg felállt, a jobb kezébe fogta a botot, és magabiztosan elindult. Az orvosok figyelmeztették, hogy helytelen, amit csinál, hiszen az előbb beszélték meg a teendőket. A bácsi a következőt válaszolta: Önök rosszul tudják! Tegnap láttam a Dr. House-t, és ő is ugyanabba a kezébe fogja a botot, amelyik oldalon beteg a lába!” Az ilyen mondatok hallatán elgondolkodtató a készítők felelőssége... A sorozatok főszereplői mintává, példaképpé válnak a nézők szemében, és ez akár károkat is okozhat.

 A filmek felkészült orvosainak mindig van egy jó ötletük, és rögtön megoldják a problémákat. Előfordulhat, hogy egy sorozatrajongó számára ezek a jelenetek rossz színben tüntetik fel az éles helyzetben dolgozó, valódi doktorokat. A képernyős orvosok gyorsabbak, okosabbak, sármosabbak, viccesebbek, mint akikkel egy igazi kórházban találkozunk. Könnyebb úgy viccelődni és hideg fejjel gondolkodni, ha nem múlik rajtuk valódi emberek élete...

A cikkben szereplő példákhoz Mészely Zita gyógytornász volt a segítségemre.

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK