=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Nemi erőszak
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:25

Nemi erőszak.jpg

A statisztikák szerint a nők kb. 5%-a szenved el az élete során legalább egyszer valamilyen formában nemi erőszakot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az abúzus áldozatai nagyon ritkán fordulnak a hatóságokhoz, így az esetek kb. 10%-a derül csak ki, a többi rejtve marad, akár az áldozat környezete előtt is.
Külön szót érdemel a kiskorúak bántalmazása, amely hazánkban minden tíz kiskorúból egyet érint.

Érdekes, hogy nagyon gyakori, hogy az áldozat olyan mértékű szégyenérzetet él át az erőszak után, hogy az akadályozza meg abban, hogy segítséget kérjen. Gyakran azzal vádolja magát, hogy ő tehet a nemi erőszak bekövetkezéséről, ő csinált valamit rosszul, illetve arra a végkövetkeztetésre jut, hogy ő tulajdonképpen nem érdemel jobb bánásmódot ennél.

Mit hívunk nemi erőszaknak?

Nemi erőszaknak nevezünk mindenféle szexuális célú cselekményt, amelybe az áldozat nem egyezett bele, illetve ha az áldozat kiszolgáltatott vagy akaratnyilvánításra képtelen. Jogvédő szervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy a ki nem mondott „nem”, az még nem jelent „igen”-t! A magyar jogi megfogalmazás kissé félrevezető, hiszen az erőszakos közösülés a büntetőjogi megnevezése ennek a bűncselekménynek, holott nemi erőszak nem csak közösüléssel követhető el.

A köztudattal ellentétben nemi erőszakot el lehet követni férfiak ellen is, sőt abúzusnak hívjuk azt is, ha családon belül történik erőszakos közösülés, illetve az egyik fél beleegyezése nélküli aktus. Sajnos a családon belüli erőszakot nagyon nehéz nyomon követni, és a legtöbb esetben nem derül rá fény, mert az erőszak áldozata vagy szégyelli, vagy olyan kiszolgáltatott helyzetben van, hogy nincs lehetősége segítséget kérni, illetve elmenekülni.

Hogyan viszonyul a társadalom az abúzushoz

Szerte a világban a férfi felsőbbrendűség demonstrálásának is az eszköze a nők ellen elkövetett rendszeres abúzus és fizikai erőszak. Ez a szemléletmód a társadalmi berendezkedés része, megváltoztatása nagyon lassan megy, de érdemes érte minden követ megmozgatni.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek