=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Steve Jobs emlékére: „Maradj éhes, maradj bolond”!
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 08. 14:48

timthumb (53).jpg

 Az idézet Steve Jobs 2005-ben, a Stanford Egyetem avatási ünnepségén tartott beszédéből származik. Annak, aki először hallja, talán furcsa lehet, de ha jobban belegondol az Olvasó, már nem is olyan meglepő. Steve Jobs saját bevallása szerint ezt kívánta magának. A munkássága pedig bizonyítja, hogy így is volt. Hiszen nem elégedett meg a sikerrel, nem telt el, hanem „éhes” maradt, mindig kereste az új lehetőségeket.
 Ugyanakkor felhagyott a konvenciókkal, olyan irányba haladt, amerre nem volt kitaposott út, és valljuk be, sokszor az olyan feltalálókat, akik mindenféle furcsa vagy meglepő dolgot kitalálnak, bolondnak nevezünk. Aztán meglepve konstatáljuk, hogy mégis igazuk volt.

De volt még valami, ami ezt a koncepciót kiegészítette. Ez pedig az élet és halál kettőssége.

„Majdnem minden, az összes külső elvárás, a büszkeség, a szégyentől vagy kudarctól való félelem – ezek a dolgok mind eltűnnek a halállal szemben, meghagyva csak azt, ami igazán fontos. Emlékezni arra, hogy meghalsz, a legjobb módszer arra, amit ismerek, hogy elkerüld a gondolat csapdáját, mely szerint valamit elveszítesz. Már meztelen vagy – nincs okod nem a szívedre hallgatni”.

„Emlékezni arra, hogy nemsokára mind halottak leszünk, az általam látott legfontosabb eszköz, ami abban segít, hogy az élet nagy döntéseit meghozzuk”.

„Ha minden napot úgy élsz meg, mintha az az utolsó lenne, egy napon feltétlen igazad lesz”.

„Senki sem akar meghalni. Még azok az emberek sem, akik a Mennyországba szeretnének jutni, még ők sem akarnak meghalni azért, hogy odajussanak. És mégis, ez az cél, amit mindannyian elérünk egyszer.. A halál az élet legnagyszerűbb találmánya... Eltünteti a régit, hogy utat nyisson az újnak”. Steve Jobs

Könnyű ezeket az idézeteket meghallgatni, vagy elolvasni, ugyanakkor nem könnyű őket megemészteni és engedni, hogy mélyre jussanak. Sokkal könnyebb hamar elfelejteni, és folytatni mindent ugyanúgy.

Steve Jobs életművet hagyott maga után. Hamar távozott, viszont meg vagyok győződve afelől, hogy ameddig a testi korlátai engedték, minden percet kihasznált, hogy tökéletesítse művét, terveit. Az Apple főoldalán már lassan egy hete semmi más nincsen, mint egy kép róla. De nem csak a felfedezéseivel adott sokat az emberiségnek, hanem a világlátásával is.

Ahogy a fenti idézetek is mutatják, Jobs a halált az élet egyfajta üzemanyagának tekintette. Sőt, ő ezt úgy gondolta, hogy egy sokkal jobb és boldogabb életet tud működésben tartani. Gondoljunk csak bele, hogyha tudatában vagyunk annak, hogy az életünk egyszer tényleg véget fog érni – akár ma – akkor talán kevésbé fogunk egyszerű dolgok miatt aggódni, és jobban értékelünk sok mindent.

Mindannyiunknak meg vannak számlálva a napjai, és ezek túl drágák ahhoz, hogy akár csak egyet is elvesztegessünk. Steve Jobs ennek tudatában volt, és kihozta a lehető legtöbbet az életéből.Talán ez segíthet mindenkinek abban, hogy hasonlóan tegyen. Az üzenet tehát egyszerű, „maradj éhes, maradj bolond”.


Forrás:
Steve Job's Stanford Commencement 2005
Nathan, A. (2011) Steve Jobs: On using death to live, in.:Psychology Today

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK