=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Nők! Zöldre fel!
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 08. 14:49

timthumb (54).jpg

 Egy tanulmány szerint a nőkre nagyon kedvező hatással van bármilyen kültéri tevékenység – kertészkedés, természetjárás. De miért?

Az Ecopsychology egy tanulmánya szerint minél több időt töltenek a nők a természetben, annál pozitívabb lesz a testképük. A Kaliforniai Transzperszonális Pszichológiai Intézet egyik kutatója Karl Hennigan mélyinterjúkat készített tizenkét, 25-55 év közötti nővel, akik kertészkedtek, kirándultak. Kiderült, hogy bármit is csináltak, minél többet voltak szabad levegőn, annál jobb volt az önértékelésük.

Ez lenne tehát a képlet: természet, szabad levegő = magasabb önértékelés, pozitív testkép? 

Ha nem is univerzális, de az ok érthető. Hennigan szerint az egyik kézenfekvő magyarázat az, hogy azok, akik több időt töltenek kint, sokkal kevesebb olyan inger éri őket, ami pl. az önértékelésüket negatívan befolyásolná. Hiszen, ha valaki a házban olvas, főz, tévét néz, máris láthat olyan reklámokat amelyekben szupervékony modellek, tökéletes bőrrel akarnak eladni egy parfümöt/dezodort, bármit. Ellenben, kint ennek sokkal kevesebb az esélye, több helye van a saját gondolatoknak, a kikapcsolódásnak, madárcsicsergésnek.

A rózsa illata


Szintén érdekes felfedezés az, hogy egy rózsa megszagolása nagyobb örömet jelent egy nőnek, mint egy férfinak. Ez így igaz általában véve a természet „apró” csodáira  – mint egy Naplemente, vagy az őszi falevelek káprázatos színei. Míg a természetben töltött idő azonosan jó hatással van mindkét nemre, érdekes, hogy a nők különösen motiváltak az ilyen apró csodák felfedezésére, átélésére.

Külső vagy belső?

Ki lehet jelenteni nyugodtan, hogy sokkal nagyobb hangsúly van a testi szépségen, mint a lelki egészségen vagy a környezet épségén. A St. Thomas Egyetem kutatásai szerint azok a nők, akiknek bevallottan nagyon fontos, hogy mindig tökéletesen nézzenek ki, sokkal kevésbé figyelnek oda igazán a környezet megóvására, mint azok a nők, akik kevésbé törődnek a külső megjelenéssel. Kivételek nyilván vannak, itt inkább azon van a hangsúly, hogy mennyi pozitívumot rejt magában egy nő számára, ha közelebb kerül a természethez (és ezáltal önmagához is). 

Azt egyértelműen kimutatták, hogy aki legtöbbet a saját megjelenésével foglalkozik, az kevésbé kötődik a világhoz, nem érzi magát a természet részének, és így nem is nagyon törődik azzal. Viszont ezt a köteléket helyre lehet állítani, akár olyan apróságokkal, mint egy-két környező fa nevének megtanulása, virágok ültetése (vagy ha nincs kinti lehetőség, akkor szobanövények beszerzése). 

Tulajdonképpen az össze kutatás arra próbál rávilágítani, hogy jó nekünk (és különösen jó, ha nők vagyunk) az, hogy ha kimegyünk a kertbe, sétálunk a parkban, szabad levegőn vagyunk. Más köti le a figyelmünket, új ingerek érnek, amelyek pozitívan befolyásolják a hangulatunkat, önértékelésünket. Semmibe sem kerül, és csak profitálhatunk belőle.


Forrás:
Schreiber, K. (2011) Outside in get her to the green. Psychology Today.

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK