=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Fatorexia - Az új testképzavar
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 14:52

timthumb (57).jpg

 Az evészavarok, testképzavarok már nem számítanak új témának. Mikről hallottunk eddig? Az anorexiás beteg annak ellenére, hogy csontsovány, egy kövér és elhízott embert lát a tükörben. A bulimiás a falásrohamok után hánytatással, hashajtókkal vagy egyéb „trükkökkel” szabadul meg az elfogyasztott ételtől, így marad vékony. Ezekről a problémákról már oldalunkon is olvashattak, most azonban egy eddig kevéssé ismert fogalomról lesz szó. Az új testképzavar a fatorexia névre hallgat. Az angol nyelvben jártas Olvasók a „fat” előtagból könnyen kikövetkeztethetik a kifejezés jelentését. Zsír, zsíros, hájas, kövér – ezt takarja a szó.

 A bulimiás a falásrohamok után hánytatással, hashajtókkal vagy egyéb „trükkökkel” szabadul meg az elfogyasztott ételtől, így marad vékony. Ezekről a problémákról már oldalunkon is olvashattak, most azonban egy eddig kevéssé ismert fogalomról lesz szó. Az új testképzavar a fatorexia névre hallgat. Az angol nyelvben jártas Olvasók a „fat” előtagból könnyen kikövetkeztethetik a kifejezés jelentését. Zsír, zsíros, hájas, kövér – ezt takarja a szó. 

Sara Bird egy átlagos, 40-es évei közepén járó brit hölgy, kétgyerekes családanya. Sikeres a munkájában, imádja a férjét és kislányait. Tudja magáról, hogy nem kifejezetten vékony, számtalan diétát kipróbált már, de a jojó effektus őt sem kerülte el. Mindig több kilót hízott vissza, mint amennyit kemény munkával leadott. Igyekszik mindig csinosan öltözni, gondosan megválogatja a ruháit. Haja és bőre ápolt, körme manikűrözve van, sminkje is makulátlan. A gond azonban ott kezdődik, hogy csak a kis kézitükrét használja, amit néha előkap a táskájából. Egészalakos tükörrel régen nem állt szemben, így nincs pontos képe magáról. 

Egy általános orvosi vizsgálat során a doktor megkérte, hogy álljon rá a mérlegre. Sara azt gondolta, a súlya 85 kg körül lehet. Úgy vélte, a 170 cm-es magasságához néhány plusz kiló engedélyezve van, elbír ennyit. Mikor a mérleg több mint 100 kg-ot mutatott, és az orvos közölte, hogy Sara túlsúlyos, a hölgy igen elcsodálkozott. Sokkolta a hír, hiszen az ő fejében a „túlsúlyos” szóhoz egy mohó, lusta és műveletlen ember képe kapcsolódott. Ezek közül egyik tulajdonság sem illett rá. Sara-nak be kellett látnia, hogy egy tanult, aktívan dolgozó, csinos ruhákban járó hölgy (azaz ő maga) is tartozhat az elhízottak táborába. 

Hazatérve az internet elé ült, és tanulmányozta a rá vonatkozó BMI (testtömegindex) adatokat. Körülbelül 30 kg-mal kellene kevesebbet nyomnia – borzongott meg a számok láttán. Összeszorította a fogát, levetkőzött és belenézett egy nagy tükörbe, ahol nem csak az ápolt arcbőrét, a szép frizuráját látta. Nem is emlékezett, mikor látta magát utoljára tetőtől talpig, egész alakosan. Megrémülve vette észre a zsírpárnákat, amik körbefogják a derekát, csípőjét, hasát és combját. Korábban nem vett tudomást arról, hogy milyen a teste valójában. A ruhái címkéit gondosan kivágta, így nem kellett szembesülnie a méreteivel. Rugalmas, elasztikus felsőrészeket válogatott, ezek pedig olyan méretűre és alakúra nyúltak ki, hogy jól eltakarták egyre csak gyarapodó testét. Dühöt érzett, és nem értette, hogy nem vette észre ezt eddig, hogy juthatott el eddig az állapotig? Tüneteit az anorexia ellentétének élte meg, s így alkotta meg a fatorexia szót. Sokkal vékonyabbnak hitte magát, mint amilyen a valóságban volt. 

Sara tavaly jelentette meg könyvét What Do You See When You Look In The Mirror? (Mit látsz, amikor tükörbe nézel?) címmel. Azóta bizonyára sok, hasonló problémával küzdő emberen segített, és többé már magát sem csapja be. Egészalakos tükröt használ, nem ámítja magát a ruhaméretekkel, nem vágja ki a címkéket. Bevallani, hogy valaki ebben a testképzavarban szenved, ahhoz hasonló, mint bevallani, ha valaki alkoholista – vallja Sara Bird. 

A fatorexia egy új gondolkodásmódot jelent az elhízással kapcsolatban. A szerző nem szeretné „reklámozni” a kövérséget, és nem gondolja úgy, hogy a fatorexia felismerése rögtön mentséget is jelent az elhízásra. Azonban az első lépés, hogy valaki bevallja önmagának ezt a problémát, már sokat jelent a további, sikeres fogyás felé vezető úton. 


A cikkhez felhasznált források: 
www.dailymail.co.uk
www.fatorexiabook.co.uk

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK