=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az otthoni stressz 4 gyakori forrása
Admin
Admin
- 2020. 10. 24. 20:03

woman-3435842_1920.jpg

A stressz szót meghallva elsősorban az előttünk tornyosuló munkára, és folyton kritikus főnökünkre gondolunk, pedig otthonunkban is számos stresszforrással szembesülhetünk. Ezek leggyakoribbjai az alábbiak.

 

Képernyőfüggőség

Bár a család tagjai egy fedél alatt élnek, mintha mégis egy külön bolygón lennének. Esténként az apa az e-mailjeit ellenőrzi az okostelefonján, a fiú játszik a számítógépen, a lány a Facebookon lóg, az anya pedig kedvenc sorozatát nézi. A családtagok szép lassan eltávolodnak egymástól, így gyakoribbá válnak a konfliktusok.

 Generációs különbségek

Az együtt élő különböző generációk egyre kevésbé értik meg egymást. A gyermek jelenlegi és a szülő egykori szórakozása nagyban különbözik, a nagyszülők és az unokák viszonyáról nem is beszélve. Ez szintén a konfliktusok táptalaja lehet.

 A kétkeresős család hátrányai

Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, hogy az anya otthon marad gyermeket nevelni és háztartást vezetni; ez kielégítette a nőt, és a családfő jövedelme is elegendőnek bizonyult. A mai kétkeresős családmodell hozadéka, hogy a családtagoknak a munka miatt nincs idejük egymásra, illetve, ha az egyikük elveszíti a munkáját, így egy kereset kiesik, komoly anyagi nehézségekkel szembesül a család.

 Párkapcsolati problémák

Míg régebben, amikor a válás mint alternatíva szinte szóba sem jött, számtalan pár ragadt benne egy kihűlt házasságban, ami köztük is mindennapi stresszforrásként működött, és a gyermekek is megérezték a hatását. Ma viszont, amikor inkább azonnal válunk ahelyett, hogy munkát fektetnénk a kapcsolat megmentésébe, azt a mintát közvetítjük a gyermekeknek, hogy a házasság átmeneti állapot; és ennek súlyát felnőttkorukban is magukkal cipelhetik.

 

A fentiek okozta stressz leküzdésére alkalmazhatunk különböző stresszkezelési technikákat, kérhetjük szakember segítségét, de természetesen az a legcélravezetőbb, ha a problémák gyökerét szüntetjük meg.

 

A blogbejegyzést Admin pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK