=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pénzügyi hullámvasút
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 17. 12:47

hal.jpg

Az utóbbi napokban, illetve hetekben a sajtóban vezetnek a pénzügyi témájú hírek, elemzések, kimutatások. Akaratlanul is beleolvas mindenki, emellett a híradókban is említésre kerül a dolog. Hogyan hat ez azokra, akik érintve vannak? Segít vagy ront a helyzeten? És miért fontos erről beszélni?

Joggal kérdezheti az olvasó, hogy mégis mit keres ez a téma egy pszichológiai témájú portálon, azonban olyan hatásai vannak ennek az állapotnak, amiről mindenképpen beszélni kell.

A család egy gazdasági közösség is, ahol a szülők egyik feladata az, hogy biztosítsák a megélhetéshez szükséges anyagiakat. Azonban előállhat olyan helyzet, amivel senki sem számol, így a következmények is ismeretlenek. Most már ki lehet azt jelenteni, hogy bekövetkezett az elképzelhetetlen, gondolok itt azokra, akiknek a lakás (vagy bármilyen) hitele svájci frankban van, és olyannyira elszabadult az árfolyam, amit senki sem gondolt volna.


Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?

A kiegyensúlyozott élethez az anyagi biztonság is hozzátartozik. De ha ez a rész kibillen, akkor az magával ránthat sok olyan dolgot, ami egyébként nem sérült. Ha csak arra gondolunk, hogy micsoda stresszt okoz ez egy szülőnek, hogy nem tudja már azt az életszínvonalat biztosítani a gyermekének, amit eddig tudott (és most nem a fényűző dolgok elmaradására gondolok, hanem alapvető dolgokra). Emiatt ingerlékenyebb lehet, hiszen egy szorongató, feszült helyzetben van, és ez a gyerekekre is kihatással lehet. Ők pedig nyilván ezt lereagálják, a saját nyelvükön kifejezik, hogy ha valami nem jó. Nem csak a gyerekekre lehet hatással ez, hanem a párok/házastársak egymással való kapcsolatára is. Ha nem tudnak őszintén, és jól kommunkálni, meghallgatni a másikat, a sérelmeket, félelmeket, akkor mindketten, illetve a kapcsolatuk is sérülhet.

Beszélni kell arról, ami történik. Már önmagában az is üdítő lehet, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ill. hogy mik a jövőbeni tervek, hogyan lehet kilábalni ebből a helyzetből, mi lehet a legjobb megoldás. De ha nem foglalkozunk vele, és a „szőnyeg alá söpörjük” akkor annak többen érezhetik a kárát.

Nincs egyensúly a világgazdaságban sem

Ha kicsit kitekintünk Európára, szintén láthatjuk, hogy kevés gazdaságról mondható el, hogy stabil. Mi következik ebből? Nyilván láthatjuk, hogy máshol sem problémamentes az élet, ez a fajta összehasonlítás egy ilyen helyzetben még akár segíthet is, hiszen azt látjuk, hogy más ország gazdasága összeomlik, de a miénk nem. Ugyanakkor az éremnek két oldala van, sajnos ez is befolyásolhat negatívan, mert növeli a bizonytalanságot.

A (di)stressz, a szorongás, félelem mind olyan tényező, amivel hosszú ideig együtt élni nem tanácsos, és nem is jó. Kihatással van a testi működésünkre, az alvási ciklusunkra, és természetesen a lelkiállapotunkra. Úgy gondolom, hogy még a legszörnyűbb helyzetben is mindenki számára akad kiút, és ilyenkor segíthet az összefogás, ha észrevesszük, hogyan segíthetünk a másiknak, és hagyjuk, hogy nekünk is segítsenek.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK