=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A bántalmazó párkapcsolat pszichológiája
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 10. 10. 20:43

38543185-253275318837128-8319991340486098944-n-jpg-5bbe4835b6282.jpg

Sajnos, nem minden párkapcsolat boldog, és érzelmileg támogató, egyes esetekben mind fizikálisan, mind pszichésen bántalmazó.

A kapcsolatban bennne lévők sokszor észre se veszik, milyen kapcsolatban vannak benne, noha a körülöttük álló személyeknek (pl. rokonok, vagy barátok) ez egyértelmű, mégse tudják meggyőzni a kapcsolatban benne lévő személyt, hogy szakítson.

Annak, hogy valaki nem lép ki egy bántalmazó kapcsolatból számos oka lehet. Az első és talán legfontosabb, hogy nem is veszi észre a helyzet abszurditását és azt, hogy ez mennyire nem normális és nem elfogadható. Ennek a hátterében az húzódik meg, hogy bántalmazott személy elfogadja a helyzetet, ezt kezdi normálisnak tartani, így számára elfogadhatóvá válik, hogy a párja fizikális fájdalmat és sebeket okoz neki. Gyakran lehet hallani a bántalmazott személyektől azt az általánosító mondtatott, hogy minden párkapcsolatba előfordulnak viták. Ez igaz, de ebbe nem tartozik bele a másik személy bántalmazása.

Másik gyakori ok, hogy a bántalmazott személy, elkezdi felmenteni a párját, vagyis okokat keress arra, hogy miért viselkedett vele így pl. túl sokat ivott a kocsmába, vagy rossz dolog történt vele a munkahelyén és itthon vezeti le a feszültséget. Azaz létrejön benne egy olyan képzett, hogy párja, aki őt bántalmazza csak külső okok miatt teszi ezt, alapvetően ő egy kedves és szerethető személy. E-mögött hasítás áll, vagyis a bántalmazottban két kép alakul ki a párjával kapcsolatban. Az egyik a bántalmazó, a másik a szeretetteljes személy. Szélsőséges esetekben ez a két mentális kép annyira szétválik, hogy bántalmazott személy nem is kapcsolja össze a kettőt, úgy beszél a párjáról, mintha két külön személyiségről lenn szó. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy bántalmazott személy a lelki és testi agresszió miatt saját magát kezdi el vádolni, vagyis úgy tekint önmagára, hogy ő azt megérdemli, mert valamit nem úgy csinált, mint ahogy kellett volna.

A bántalmazás már rövid távon is nagyon súlyos lelki sebeket tud okozni, főleg ha a bántalmazás fiatal pl. tízen éves korban történik, és ezt a fiatalhoz közelállók pl. szülők nem akadályozzák meg. Ennek több hosszútávú következménye is lehet: 1) a bántalmazott személy bizalma megrendül a szüleiben, a hozzá közelállókban, aminek hatásra később, felnőtt fejjel a szülők fellelőségét végig-gondolva, átalakult az érzés egyfajta váddá velük szemeben, miért nem védték meg őt. 2) általános bizalmatlanság mindenkivel szemben, de főként azokkal szemben, akik feléje közelednének, barátkoznának vele. Az átalános bizalmatlanság akadályozhatja a kapcsolatainak az építését. 3) a fenitek miatt a korábban bántalmazott személy nehezen tud párkapcsolatot kialakítani, mivel a másik nemmel szemben nagyon bizalmatlan, a legkisebb személyiségjegyek közötti hasonlóság a korábbi bántalmazó és az aktuális udvarló tekintetében nagyfokú szorongást vált ki benne.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK