=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A motiváció pszichológiája
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 05. 22. 21:07

intrinsic-motivation-online-training-jpg-592336ff6ddbe.jpg

Manapság egyre többet hallhatjuk, olvashatjuk azt a kifejezést, hogy motiváció pl. motiváció a munkahelyen, motiváció a kapcsolat fenntartásához, motiváció a tanuláshoz stb. De pontosan, mire is utal ez a kifejezés, mi van mögötte?

A motiváció az egyik legalapvetőbb pszichológiai hajtőerő, más néven drive. Majdnem az összes cselekedetünkben tetten érhető, vagy a megléte, vagy a hiánya. Mint a legtöbb pszichológiai folyamatnak, úgy motivációnak is megvan a maga biológiai, biokémiai háttere. Ennek az a lényege: egyes cselekedetek hatására a szervezetben boldogság hormonok szabadulnak fel pl. endorfin, vagy szerotonin. Ezek a hormonok a szervezet szempontjából kedvező hatásúak, ezért arra sarkalnak bennünket, hogy az adott cselekedetet pl. fagyi elfogyasztása a jövőben megismételjük. Persze, ennek a biológiai késztetésnek tudatosan is ellen lehet állni pl. amikor fogyókúra során lemondunk a nagyon finom, de kalóriában gazdag sütemények fogyasztásáról.  

Azokat a tényezőket, melyek pszichológiai szinten motiválnak bennünket motivátoroknak szokták nevezni. Ezeknek két nagyobb csoportját lehet megkülönböztetni. Ha munkahelyet vesszük alapul, akkor külső motivátor lehet: a fizetés nagysága motiválhat bennünket arra, hogy ne keressünk magunknak egy másik munkahelyet. Ezek mellett beszélhetünk belső motivátrokról is pl. az adott munkahely iránti lojalitás. Több kutatás is bizonyította, hogy egy gazdasági szervezet szempontjából az a leghasznosabb, ha külső és belső motivátorokat is használ, ezzel lehet leginkább megtartani a tehetséges munkavállalókat. Ezért már kiválasztás során célszerű, a jelölt motiváltságára rákérdezni, esetleg tesztelni. A külső és belső motivátorok munka világán kívül az élet számos más területén is jelentkezhetnek mondjuk a párkapcsolatokban, vagy a tanulásban is. Az egyetemi tanulás során számos kurzust kell teljesíteni, melyek egyrésze abszolút nem érdekelnek minket, mert nem tartozik a szűkebben vett specializációinkhoz, még is a diploma megszerzése érdekében el kell sajátítani az ismeretanyagot. Ekkor lépbe a külső a motiváció vagyis jelen esetben a kell. Viszont más kurzusok tananyagát szívesen elsajátítjuk, mivel közel áll az érdeklődési körünkhöz, ekkor beszélhetünk belső motivációról.

Az egyén, illetve terület függő, hogy az adott személyt, az élet mely szerkorában lehet belső, vagy külső motivárokkkal eredményesebben motiválni. Ez számos dologra visszavezethető a gyerekkortól kezdve, az egzisztenciális állapoton át, egészen az aktuális családi állapotig.

Összeségében a motiváció egy rendkívülién összetett pszichológiai jelenség, mely biológiai alapokra is visszavezethető. Azt fontos tisztázni, hogy az adott cselekedett miért is végezzük, mi motivál arra, hogy be is fejezzük. Ebben tud segíteni az önismert, mely támpontot nyújthat abban, hogy az adott cselekedett külső, vagy belső tényezők hatására végezzük-e el.

 

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK