=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A rendszeres sportolás reklámozása munkakereséskor
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 06. 05. 21:21

letoltes-jpg-5935af44033db.jpg

Manapság egyre többen keresnek állást, illetve a dolgozók egyre gyakrabban is váltanak munkahelyet, ezzel párhuzamosan egyre több szervezet keres magának megfelelően képzett, releváns tapasztalttal rendelkező munkatársat. A munkahelyi kiválasztásra számos faktor hatással van, többek között a megfelelően reklámozott rendszeres sporttevékenység is. Lentebb erről írok pár gondolatot.

Manapság a szervezetek számára egyre fontosabb, hogy stabilt munkaerőt találjanak, olyan emberekre van szükségük, akik hosszú távon is lojálisak a szervezetekhez, így lehetet rájuk építeni a cégek jövőjét. Ezért a HR-esek az állásinterjúk, illetve a kiválasztás során külön vizsgálják a motivációt. A kitartásnak egyik kiváló ismertetőjele lehet, ha valaki több éve, akár évtizede rendszeresen végez sporttevékenységet, vagy űz egy sportágat. Ez több hasznos információval is bírhat a kiválasztást végző számára. Pár lehetséges értelmezés: 1) a jelölt valószínűleg jó időmenedzsment képességgel rendelkezik, hiszen, a napi 8-10 óra munka mellett képes még hetente többször több órát sporttevékenységre is szánni. 2) valószínűleg a munkahelyi stressz kevésbé viseli meg, hiszen a sport az egyik legjobb stressz csökkentő eszköz. Ennek megfelelően a rendszeresen sportoló személy pszichológiai immunrendszere is erősebb, ami ellenállóbbá teszi az organikus betegségekkel szemben is, így kevesebbet lesz távpénzen. 3) Minél inkább képes valaki kezelni a stresszt és annak negatív tüneteit, annál inkább csökken a kiégés valószínűsége. Ez azért fontos, hiszen ez a modernkori társadalom egyik népbetegsége. 4) A rendszeres sport a szorongást is képes redukálni, aminek hatására csökkenhet a szorongásra visszavezethető pszichológiai betegségek kialakulásának a valószínűsége. 5) nem mindegy, hogy az illető egyéni vagy csapatsportot űz. Ha csapatsportot űz, akkor feltételezhetőleg, könnyen be tud illeszkedni egy új csapatba is pl. új munkacsoportba, illetve ott könnyen megtalálja a helyét. Általában csapatsportolók esetében a kooperációra törekvés egy fontos momentum, ami a munkahelyen is fontos dimenziónak számít. Ha valaki egyéni sportot űz, az arra engedhet következtetni, hogy az illetőnek fontos az önmegvalósítás és az autonómia, ezért őt érdemes inkább olyan munkakörbe elhelyezni, ahol a nagyfokú önállóság az elvárt.

Összeségében, ha valaki rendszeresen sportol legyen az amatőr, vagy profi sport azt mindenképpen érdemes kiemelni, mind az életrajzában, mind a kiválasztási eljárás során, mivel ebből számos pozitív tulajdonságra következtethet a leendő munkáltató.

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK