=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A tangó, mint önismereti út
Bende Katalin
Bende Katalin
- 2018. 04. 24. 05:46

f9269f22d0ba8cfadd31eb6b48c8acf4-jpg-5adea8991823b.jpg

A tangó az nem csak egy tánc, amit meg lehet tanulni. A tangót nem megtanulni lehet, hanem megérezni: érzékelni önmagunkat és a másikat, és a tanulás folyamata közben jól érezni magunkat és örülni a létezésnek. Nem a táncot tanuljuk, hanem a tangó tanít minket: önmagunkról, a másikról, a kapcsolatról és a saját nemünkről… testi, lelki és szellemi szinten is. Mit is?

Nőként átélhetjük milyen érzés, ha hagyjuk magunkat vezetni és engedjük magunkat ráhagyatkozni valaki másra, egy férfire. Megengedjük, hogy a másik vezessen, és mi kövessük őt és átéljük, hogy nem mindig mi irányítunk. Átadni a pillanatnyi döntést valaki másnak azt is jelentheti, hogy nem vagyunk önzőek, hanem merjük átélni, hogy most nem arra megyünk, amerre mi szeretnénk. Ha átadjuk magunkat és megbízunk a másikban, akkor megérezhetjük, hogy megtart. Megérezhetjük a másikat - az érintését és a tapintásából, hogy mit szeretne.

Férfiként pedig megérezhetjük milyen valakit vezetni, felelősséget vállalni minden lépésünkért és a döntésekért a tánc során; és milyen érzés, hogy valaki megbízik bennünk, ránk hagyatkozik, és mi is átélhetjük a bizalmat, bízni abban, hogy a másik azt fogja lépni, amit vezetünk neki. Gyakorolhatjuk milyen irányítani egy nőt, egy kapcsolatért felelősnek lenni és milyen harmóniába kerülni vele, a kapcsolatunkkal és a zenével. Mindketten átélhetjük, hogy kölcsönösen függünk egymástól és az intim ölelésben közel vagyunk egymáshoz.

Testi szinten taníthat arra, hogy szebben tartsuk magunkat és legyen tartásunk! Merjük elfogadni a testünket, megszeretni magunkat, ahogy vagyunk és tisztelni a testünket. Újratanulhatunk állni, járni, sétálni; érzékelni és érezni a testünket. Ha jól táncolunk, akkor nem csak testi szinten, hanem lelki szinten is érezhetünk együttmozgást és együttrezgést.

Lelki szinten taníthat a tánc érzékelni az érintéseket, hallgatni az érzéseinkre, megfigyelni mit érzünk és mit nem…, vagy mire gondolunk épp. Mivel a tangónak nincsenek előre meghatározott, állandó lépésmintái – lehetünk spontánabbak, kreatívabbak. S taníthat arra, hogy éljük az életet, érezve a testünket és a lelkünket együtt, megéljük az életerőt és az életörömet.

Szellemi, spirituális szinten a tangó egyfajta meditációs élmény, tapasztalat is lehet – ehhez önátadásra van szükség, hogy elengedjük önmagunkat, énünket és átadjuk magunkat a pillanatnak és a másikkal való kapcsolatnak. Engedhetjük, hogy a kapcsolat több legyen, mint a mi akaratunk, saját magunk, a vágyaink. Elengedhetjük a gondolatainkat, a terveinket a következő lépésre, a következő pillanatra vonatkozóan. Így a biztonságra törekvésünket, a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, ragaszkodásainkat ahhoz, hogy mi hogyan történjen és engedhetjük magunkat a jelenben lenni. Most. Átélhetjük, hogy a mostani pillanat Most van. Egyszeri és megismételhetetlen. Megélhetjük a pillanat, a tánc, a zene, kettőnk és önmagunk szabadságát, a felszabadulást a kötöttségekből, a megszabadulást az örökké fogva tartó gondolatoktól ill. érzelmi állapotoktól.

Pszichológiai síkon mondhatjuk, hogy a kapcsolat előrébbvaló, mint önmagunk, hogy az egymással kialakított kapcsolatból születik meg az, amit „énnek” hívunk. A tangó segíthet, hogy érezzük, megéljük és megtapintsuk a kapcsolatokat: a kapcsolatot a másik emberrel, önmagunkkal, a saját testünkkel és a kettőnk kapcsolatának erejét. A tangó együttműködést kíván, egymásra figyelést s megérzését annak, hogy a kapcsolat egy másfajta minőség, mint az egyéni lét. Kapcsolatban lenni több, mint te vagy én. Tudatosabbá válhatunk, de nem csak azt tudatosíthatjuk, ahogy gondolkodunk, hogy milyen érzelmeink támadnak, és ezek mire emlékeztetnek, hanem épp elengedhetjük a gondolatokat, érzelmeket, a múltat és a jövőt.

Spirituális síkon mondhatjuk: a másikkal való kapcsolat fontosabb, más és több, mint én. A tangóban átélhetjük, hogyan engedelmeskedünk egy nagyobb erőnek, hogy nem csak mi irányítjuk az életünket, ha jelen vagyunk a testünkben és a lelkünkben. Megélhetjük az „itt és most” erejét és a jelenlétet, megérezhetjük, hogy mi/Ki van bennünk jelen és hogyan vezet a „tangó tenyerén” át.

A tangó önismeretre tanít, így terápiás tánc és tükör, amelyben megláthatom a másik embert, önmagamat és a nálunk többet. Úton haladás egymáshoz és önmagunkhoz. A tangó sokkal több, mint egy tánc. A tangó nem csak egy tánc. A tangó: „az nem egy tánc”…

 

A blogbejegyzést Bende Katalin pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK