=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az Y generáció a munkaerőpiacon
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 06. 25. 10:36

34893211-1668734353162986-4328447510965125120-n-jpg-5b30a979de2bd.jpg

Több HR-es tanulmány is bizonyította, hogy manapság a fiatal generációk tagjai, viszonylag gyorsan váltanak munkahelyeket és akár szférát is pl. közszférából a versenyszektorba.

Ez különösen igaz az Y és a Z generáció tagjaira, akik számára már természetessé vált, hogy bizonyos időnként munkahelyet váltanak és nem egy munkahelyen töltenek el több időt, akár évitizedeket, mint ahogy azt az előttük járó generációk tagjai, vagyis munkaerőpiaci szempontól ők a leginkább mobilak. (Egyes esetekben akár évenkénti munkahely váltásról is szó lehet.) Számukra már sok esetben természetessé vált, hogy elmosódtak a határok a munka és a magánélet között, gyakran a munkaidőn túl is válaszolnak céges e-mailekre, megkeresésekre, vagy esetleg éjszaka otthonról még dolgoznak. (Ennek hátterében az is meghúzódik, hogy ez az a generáció, amelyik már abban a korban nőt fel, ahol megszokhatta, hogy modern technikai eszközök szinte korlátlanul elérhetők és használhatók, valamint a munkahelyeken is alkalmazhatók a feladatok megoldása céljából.) Preferáljak az atipikus foglakoztatást, pl. rugalmas munkaidő, home office. Az ilyen típusú foglakoztatási formák főként a versenyszférában azon belül is a multinacionális vállatok között terjedtek el, az közszférában és azon belül a közigazgatásban nem jellemző.

Manapság a modern technika révén szinte bárhonnan és bármikor tudunk dolgozni, illetve a munka és a magánélet egyensúlyának a felborulásának az egyik nagy veszélye, hogy még elterjedtebbé válik a munkamánia, ami a későbbiek során könnyen kiégéshez vezethet. Az Y generáció ebből a szempontból azért is különösen ki van téve ennek a veszélyek, mert a tagjai megszokták, hogy a magánélet és a munka között nem húzható éles határvonal, illetve számos munkahelyyen elvárják, hogy a munkavállaló bármikor elérhető legyen és ha a helyzet úgy hozza, akkor dolgozzon, különben megrekedhet a karrierfejlődésében. Ez azzal is összefüggésben áll, hogy az Y generáció számára sokkal fontosabb a karrierben a minél gyorsabb emelkedés, ezzel együtt magasabb akár vezetői pozíciók elérése, mint a korábbi generációk számára. Egyes esetekben a föntebb említett tényezők miatt az Y generáció tagjai tudatosan vállalnak sokkal több pluszmunkát, túlórát. Emiatt az Y generációs munkavállaóknak különösen érdemes figyelniük arra, hogy jusson elég idejük rekreációra, pihenésre és a saját magánéletükre (pl. párkapcsolatukra) is.   

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK