=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Emlődaganat a pszichológus szemével
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 04. 29. 16:59

birdwell-clinic-therapy-room-rent-bristol-cbt-psychotherapy-jpg-5904aa3f94f26.jpg

A mai modern társadalom egyik sajátságos velejárója, hogy egyre több rákos beteget diagnosztizálnak. A szervezetben folyamatosan keletkeznek rákos sejtek, de az immunrendszer érzékeli és elpusztítja azokat. A baj akkor kezdődik, ha ez nem történik meg és elkezd a daganat nőni. Vagyis a rák kialakulása mögött organikus okok állnak, illetve bizonyos viselkedési formák pl. dohányzás megnövelheti ennek a valószínűségét. Ez egyik leggyakoribb tumor a mellrák. Az esetek döntő többségében nőket érint, de egyes esetekben férfiakat is. Sajnos sokszor a daganat tovaterjedésének egyetlen módja az emlő eltávolítása, mely pszichológiai értelemben egy krízist eredményez.

Az emlő eltávolítást követően a betegnek el kell tudnia fogandia a megváltozott testképet, illetve át kell értelmeznie saját identitást. Gyakori, hogy a betegek az emlőeltávolító műtétet követően megkérdőjelezik, hogy a továbbiakban mennyire lesznek azok, akik korábban voltak, vagy amivé válni szerettek volna pl. csinos feleség, gyerekét szeretetben nevelő édesanya stb. Ezek mellett jelentős pszichés faktor a testük további megváltozása a kemoterápia, a sugár kezelés és hormon gyógyszerek hatása miatt. Ezek együttes eredményeként, gyakran kihullik a haj, megszakad a női ciklus, vagyis leáll a menstruáció, megváltozik a köröm, gyakoriak a rosszullétek. Szélsőséges esetben a betegség és a kezelések hatására női test teljesen megváltozik, ami komoly identitás válságot eredményezhet, szélsőgées esetben akár sokkot is. Ez hatványozódik abban az esetben, ha egy fiatalról van szó, aki még a házastárs megtalálása, illetve a család alapitás elött áll.

Nagyon fontos, hogy pszichológiai immunrendszer a körülménykehez képest a lehető legerősebb legyen, mivel ez a testi gyógyulást is meg tudja könnyíteni. Emiatt, nagyon hasznos tud lenni a pszichoterápia. Ezek álltalában ventilációval kezdődnek, amikor is az illető a benne lévő feszültséget kiadja önmagából. Ezt követi maga a tényleges terápia. Ennek során segíteni kell a betegnek, hogy elfogadja a helyzetet, a megváltozott testképet, illetve meg kell tudni találni a jövőbe vetett bizalmat, illetve ki kell jelölni a jövőbeli célokat. A műtétet követő időszakban jelentős stressz forrás maga az idő, vagyis akár heteket is kell várni a szövettan eredményére. Ez azért fontos, mert ennek függvényében döntenek a további kezelésekről pl. kemoterápia, vagy szélsőséges esetben a másik emlő eltávolítása. Ez nagyfokú szorongást és félelmet eredményezhet, ami egyes esetekben rémálmok formájában is jelentkezhet. Ezért gyakori, hogy a szorongás szint csökkentésének céljából relaxációt, vagy katatim imaginációt alkalmaznak a pszichológusok. A támogató szociális környezet szintén nagyon fontos a postoperatív szakaszban, hiszen ebben az esetben a beteg nem érzi azt, hogy testének a megváltozása miatt kikerülne a korábbi társas kapcsolataiból és szociális értelemben nem marginalizálódik. Ezek mellett a közvetlen környezetnek, amiben lehet abban segíteni kell a beteget pl. fizikai terhet ne ő cipeljen, de ügyelni kell arra, hogy ne alakuljon ki a beteg túlóvása, ne éreztessük vele azt, hogy ő most egy megvoltozott ember, akivel teljesen másképpen kell viselkedni, mint korábban.

Összeségében, az emlő daganat egy nagyon összetett betegség, mind orvosi, mind pszichológiai értelemben. Amennyiben a beteg nyitott rá, érdemes felkeresnie egy pszichológust, akár bent a kórházban is, mivel a pszichológiai kezelések hatékonyan tudnak segíteni.

 

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

Közigazgatás-tudományi PhD jelölt

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK