=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Gyász az édesanya elvesztését követően
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 05. 13. 13:52

sun-622740-1280-1280x425-jpg-5916f38d4faab.jpg

"Édesanyám több, mint 20 éve hallt meg és soha se fogom tudni elfelejteni.” Sajnos előbb utóbb, mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor elvesztjük a szüleinket, édesapánkat és édesanyánkat, aki nekünk az életet adta, illetve akinek a hasában életünk első kilenc hónapját töltöttük. A terhesség miatt az anya – gyerek kapcsolat pszichológiai szempontból nagyon összetett és különleges, emiatt az édesanya elvesztése érzelmileg nagyon megterhelő, illetve nehezen feldolgozható. A kérdés: hogyan lehet ezt a veszteségét feldolgozni, illetve egyáltalán lehetséges-e?

A halált megelőző időszak nagyon fontos. Nem mindegy, hogy hirtelen következik be a halál, pl. egy autóbaleset miatt, vagy egy hosszan tartó betegség következményeként pl. rosszindulatú rák. Az előbbi esetében nincs lehetőség, hogy „elbúcsúzzunk”, „felkészüljünk” a hozzátartozó elvesztésére, ami megnehezítheti a gyász feldolgozását, egyfajta hirtelen jött sokknak tekinthető. Viszont fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy minden gyászfeldolgozás egyedi, nem lehet azt mondani, hogy minden esetben mindig azonos szakaszok alapján zajlik, illetve nincsenek olyan technikák se, melyek mindenkinél egyforma hatékonysággal működnének. Ennek ellenére léteznek a gyászfeldolgozásnak bizonyos szakaszai, melyek a legtöbb esetben megfigyelhetők. Lentebb ezeket a szakszokat mutatom be Földy Ferenc nyomán.

1) tagadás, ennek során a hozzátartozó ignorálja, azt a tényt, hogy rokona, jelen esetben édesanyja meghallt. Ha folyamat meghosszabbodik, a gyászfeldolgozása megnehezíti a minden napi élet fentartsást. 2) érzelemnélküliség, ennek során a gyászoló saját érzelmei ellen próbál védekezni. Ez alatt Földy Ferenc azt érti, hogy nem nézünk szembe saját érzelmeinkkel. 3) szorongás és düh ebben az időszakban a gyászoló érzelmileg összezavarodik, felerősödik a morbus tudata, gyakoriak szuicid gondolatok. Esetleg depresszió is kialakulhat. 4) bűntudat szakasza, ekkor a gyászoló képzeletben szituációkat játszik le, melyben az elment személyekkel folytat párbeszédeket a halál okáról. 5) megkönnyebbülés szakasza, az elhunyttal kapcsolatos emlékek, érzések beépülnek a személyiségbe, esetleg a gyászoló átvetheti az elhunyt értékrendjét is.

Összesgében egy közeli hozzátartozó elvesztése érzelmileg nagyon megterhelő, ha édesanyáról van szó az még nehezebb, ami visszavezethető a prenatális korszakra. A föntebbi Földy Ferenc modell egy jó iránymutató lehet, ha valaki úgy érzi, hogy az egyik szakasszal nem tud egyedül megküzdeni, akkor érdemes lehet pszichológus segítségét kérni.

 

Hollósy-Vadász Gábor

Közigazgatás-tudományi PhD jelölt

pszichológus

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK