=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Gyermekszületés: öröm és kihívás (nemcsak) a párkapcsolatban
Bárány Nikoletta
Bárány Nikoletta
- 2017. 05. 24. 21:10

szulok-kozott-alvo-gyermek-jpg-5925da8921998.jpg

Vajon miért van az, hogy a házasságban, párkapcsolatban bekövetkező válságok jelentős része az első gyermek születését követő időszakra vezethető vissza? Milyen változások történnek ebben az időszakban?

 

Amikor a házaspárok, párok segítséget kérnek kapcsolati problémájuk megoldásának támogatására, a problémák megbeszélése során gyakran felszínre kerülnek olyan régi sérelmek, amelyek évekkel, akár évtizedekkel korábbi szőnyeg alá sepert konfliktusok „maradványai”, azonban egy-egy vita esetén elementáris erővel törnek a felszínre a sértett félből… Tapasztalatok szerint a házasságban, párkapcsolatokban bekövetkező válságok jelentős része az első gyermek születését követő időszakra vezethető vissza.

Vajon mi lehet ennek az oka?

Amikor gyermek születik a párkapcsolatba, akkor nemcsak egy gyermek születik, hanem egy anya és egy apa is. A nőből, feleségből anya lesz, a férfiből, férjből apa és az új szerepekben helyt állni a kezdetekben nem könnyű feladat. Tudjuk, hogy a csecsemő biológiai és pszichológiai fejlődése rendkívüli időszak, és a szülőkre hatalmas felelősség és feladat hárul szülői szerepükben, hiszen minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges, stabil, boldog gyermek legyen és ezért mindent igyekezetükkel azon vannak, hogy optimális feltételeket biztosítsanak gyermekük fejlődéséhez, növekedéséhez. Azonban a szülők nemcsak szülők, hanem emberek, sőt az anyák nők és feleségek, az apák pedig férfiak és férjek is, és ahogyan telik az idő, előfordulhat, hogy egyszer csak azt veszik észre, hogy „jaj, mi lett velünk?” „Ki ez az ember, aki mellettem van?”

Nézzük meg, milyen változások történnek a gyermek születése után

Mindkét szülő esetében (az anyák 50%-ban, de az apáknál is gyakran) előfordulhat lehangoltság, melynek oka az anyákat érintő hormonális változás mellett a családi életmód-változásból eredeztethető. Mind az apa, mind az anya bizonytalan új szerepében, sokszor átélhetik, hogy nem megfelelően bánnak a gyermekkel, emiatt sok irracionális szorongással kell megküzdeniük, miközben elesnek megszokott feszültség-levezetési módjuktól, hiszen a csecsemővel való problémák intenzitása általában fordítottan arányos a szülők szexuális életének intenzitásával. Életmódjuk – különösen az anyáé – teljes mértékben megváltozik: minden figyelmét a csecsemőnek szenteli, folyamatosan felelősségteljes döntéseket kell hoznia, amely a fokozott fizikai megterhelés mellett krónikus kimerültséghez vezethet.

Természetesen mindez hatással van a férjre, az apára is, aki a csecsemő érkezésével elveszíti a rá irányuló anyáskodó hitvesi gondoskodást. Mivel az anyákat teendőik elszakítják más társas közegektől, siker- és örömforrásaik beszűkülnek a gyermekre és a férjre, és a férjnek kell mindent pótolnia. Az anya és csecsemő szimbiotikus szakaszt követő indokolatlanul fenntartott túlzottan szoros kapcsolata az apa érzelmi elszigetelődéséhez vezethet, és előfordulhat, hogy az izoláció, valamint az apa felé irányuló túl sok elvárás túlságosan megterhelő lehet számára, így ő külön munkában, új kapcsolatban kereshet kiutat.

Összegezve elmondhatjuk, hogy optimális esetben is megterhelő a házasságok számára a gyermek örömteli megszületése, és a családi változáshoz való alkalmazkodás a családtagok részéről nagy feladat...

 

A blogbejegyzést Bárány Nikoletta pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK