=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Lehet-e idegen nyelven hatékony pszichoterápiát folytatni?
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 04. 19. 08:22

index-jpeg-58f70238ea50e.jpeg

A globalizált világban rengeteg ember él távol otthonától, akár más országban, akár más kontinensesen, idegen nyelvű és kultúrájú államban. Az anyaország elhagyásának számos oka lehet pl. tanulás, munkavállalás, kiküldetés, rosszabb esetben menekülés.

A pszichológiai betegségek és lélektani problémák, viszont nincsenek tekintettel az államhatárokra, bárhol előtörhetnek. Sőt az otthonából, családjából kiszakadt emberek veszélyezettebbek esetükben gyakrabban fordulhat elő depresszió. Ennek az oka, hogy az otthon hagyott szociális támogató hálót, nem minden esetben sikerül az új hazában kiépíteni, illetve ennek a hatékonysága is kérdéses. Persze ez nem törvényszerű!  

Ha egy külföldi idegen országba kerül, akkor a legtöbb esetben csak angolul beszélő pszichológust tud felkeresni. Az a jobbik eset, ha mondjuk az egyikőjüknek pl. kliens anyanyelve az angol, de gyakran ez csak egy közvetítő nyelv pl. kliens anyanyelve kazah, a pszichológusé spanyol így angolul folyik a terápia. A blog bejegyzésben ezzel a konstellációval foglalkozom, mivel a szakmán belül is ez a legelterjedtebb, vagyis, hogy a közvetítő nyelv az angol.

A pszichoterápiában minden egyes szónak kiemelt szerepe van, túlzok, de akár egy diagnózis is múlhat rajta. Ahhoz, hogy az angol nyelvű terápia hatékonyan működhessen, szükséges, kiemelkedő nyelvtudás. De ez nem feltélen elvárás mindkét irányba. Ami a fő szempont, hogy a pszichológus jól értse meg a kliensét, vagyis a hangsúly inkább az ő nyelvtudásán van. Mondok egy példát: ha kliens egyszerűbb nyelvi eszközökkel tudja csak kifejezni gondolatait, érzéseit, akkor a pszichológus magas szintű nyelvtudással és ráérző képességgel rájöhet arra, mi az, amit a kliensen nem megfelelően tudott kifejezni, mik a háttérben azok a mozgató rugók, melyekre a kliense, akár nyelvi, akár más okból nem tért ki.

Gyakori jelenség, hogy kliens kételkedik saját angol tudásában, ezért nem egy helyi pszichológust keres fel, hanem Skype konzultáció keretei között, egy vele azonos nyelven beszélő pszichológust választ, vagy ha talál abban az országban egy vele egy anyanyelvű szakembert akkor azt keresi fel. Valóban, legeredménysebben az anyanyelven lehet pszichoterápiát folytatni, de ez nem kell, hogy elriasszon bennünket az angol nyelvű konzultációtól. Gyakorlati tapasztalatok alapján már kicsivel a közép fölötti, de még a felső fok alatti angol nyelvtudással eredményes pszichoterápia folytatható. Az angol egyébként is egy olyan nyelv melyet könnyen lehet alkalmazni a pszichoterápiában, mivel a nyelvtana viszonylag egyszerű, illetve kedveli az egyszerűbb, rövidebb kifejezésmódokat.

Összeségében, ha egy idegen nyelvű országban élük és nem beszéljük az ottani nyelvet elég magas szinten, akkor érdemes angol konzultációt tartó szakembert felkeresni.

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

Közigazgatás-tudományi PhD jelölt

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK