=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mikor keressek fel egy pszichológust?
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 06. 12. 21:10

psychotherapy-psychotherapist-centers-jpg-593ee7189b1ce.jpg

Manapság egyre több ember jár pszichológushoz, pszichiáterhez, mentálhigiéniás szakemberhez, pszicho-terapeutához stb. A mindennapi életünk során számos területen kell helytállni pl. teljesíteni kell a munkahelyen, vezetni kell a háztartást. A napi életünk jelentős részében problémákat is meg kell oldanunk, ezek egyrésze lelki probléma pl. családtag elvesztése, szakítás feldolgozása. A lelki problémák egyik részét bizonyos körülmények között nem tudjuk megoldani és ekkor kérhetünk külső segítséget. De honnan tudhatjuk, hogy az adott probléma megoldása érdekében érdemes-e pszichológus szakember segítségét kérni?

A föntebbi kérdésre több válasz lehetséges, lentebb összeszedtem párat: 1) a probléma már régóta fentáll és nekünk hosszú idő óta nem sikerül megoldani. Erre az egyik legjobb példa lehet, ha valaki évek óta folyamatosan kísérletet tesz, hogy leszokjon a kábítószer-használatról, de mindig visszaesik. 2) gondolatban folyamatosan, illetve a nap nagyrészében a probléma esetleges megoldásán gondolkodunk és ez megakadályozza a többi tevékenység elvégzését pl. az OCD-vel küzdő személy napi több órában azon gondolkodik, hogyan tudná meggátolni a kényszercselekedet végrehajtását és eközben nem tudja ellátni a munkáját. 3) ebben az esetben a szó feszes értelmében nem probléma megoldásáról beszélhetünk, hanem arról, hogy valaki szeretné önmagát alaposabban megismerni és érteni a benne lejátszódó folyamatok lelki hátterét. Pl. valaki arra kíváncsi, hogy a nagyszüleit ért életesemények (pl. hadifogság) transzgenerációs módon, hogyan hatnak az ő életére, hogyan befolyásolják azt. 4) nem tudjuk pontosan, milyen lelki problémával kell, hogy megbirkózzunk csak azt tapasztaljuk, hogy valami negatív irányba változott pl. egy ideje ismeretlen okból lehangoltak vagyunk, elvesztettük érdeklődésünket a korábban kedvelt tevékenységek iránt, megszakítottuk a kapcsolatainkat a barátainkkal.  

Ha úgy érezzük, hogy a föntebbi pár pont alapján érdemes lenne felkeresni egy szakembert, akkor már csak azt kell nagyjából meghatározni, hogy a sok segítő szakmák közül, melyikre essen a választásunk. Ha nem veszünk észre magunkon orvosi betegségre utaló súlyos tünetet pl. öngyilkossági kísérlet, illetve ilyet a környezetünk se jelez, akkor nagy valószínűséggel nem pszichiátert érdemes felkeresni. Pszichológushoz akkor érdemes fordulni, ha a lelki probléma orvosi értelemben nem súlyos, illetve mögött nem áll organikus ok. Abban az esetben a problémát organikus ok okozza, de az nem súlyos, akkor lehet relevanciája a szupportív pszichoterápiának, ahol a betegség elfogadását, megértését lehet segíteni pszichológiai eszközökkel, de ez esetfüggő.

Összeségében, ha úgy érezzük, hogy lelki problémáink megoldásában, vagy lelki folyamataink megértésében megrekedtünk és e-mögött nem tételezhető fel súlyos orvosi elváltozás, akkor érdemes pszichológus szakember segítségét kérni.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK