=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Nárciszok bűvöletében (2.rész): útmutató a szakítást követő időszakhoz
Jámbor Krisztián
Jámbor Krisztián
- 2020. 02. 10. 15:00

breakup-jpg-5e4162040c6d2.jpg

Az előző blogbejegyzés végén eljutottunk addig, hogy mégis mi jellemzi a nárcisztikus partnerek párkapcsolaton belüli viselkedését. A fennmaradó részeknek az a célja, hogy megoldási alternatívákat és konkrét stratégiákat nyújtson arra az esetre, ha valaki nem tud vagy nem akar kilépni ebből az érzelmileg megterhelő együttlétből. Mielőtt azonban a kapcsolatban való túlélést néznénk át, nézzük meg, mi a teendő, ha a szakítás mellett döntünk.

 

A kapcsolat túlélése: szakítás és a „porszívó manőverezés”

Patológiás nárcizmustól szenvedő partner esetén a legjobb megoldás a kapcsolatból való menekülés, a kommunikáció teljes megszüntetése, és önmagunk újra- vagy felépítése. Fontos, hogy fel legyünk készülve pár dologra, hiszen nem egy szokásos szakítás utáni állapotot eredményez egy nárciszról való leválás.

Abban az esetben, ha a nárcisztikus a szakító fél, általában azt hirtelen lépi meg, egyszerűen csak ott hagyja a partnereit, nem törődve a kiváltott érzésekkel. Azonban ha őt hagyják el, elég keményen elkezd harcolni, hiszen az ő grandiózus énjével összeférhetetlen, hogy valaki őt dobja el. Mindegy azonban, hogy ki a szakító fél, ritkán történik olyan, hogy soha többé nem hallat magáról a nárcisz. Teljen el akár egy hét, egy hónap vagy egy év.

Az angol nyelvű szakirodalomban gyakran lehet találkozni a „hoover maneuver” kifejezéssel, amit ha le szeretnénk fordítani, porszívó manőverezésnek hívhatunk (utalva a híres amerikai Hoover porszívó márkára). Az elnevezés a nárcisztikus partner azon tendenciájára utal, hogy úgymond utána nyúl a partnereinek, nem hagyja csak úgy őket elmenekülni, ha szakítanak vele. Történhet ez azonnal és intenzíven, vagy bizonyos idő elteltével és fokozatosan. Próbálja felvenni újra a kapcsolatot, például bocsánatkérő üzenetet ír, ajándékot küld. Ezzel az a célja, hogy felmérje a lehetőségeit, és ha megteheti, bevonja a partnert egy újabb bántalmazó körbe. Nagyon fontos ilyenkor a tudatosság és a racionális jelenlét. Hiszen lehetne a közeledő gesztust annak jeleként értelmezni, hogy a nárcisztikus hirtelen ráébredt hibáira, felelősséget érez azok iránt, változni akar, megtalálta eddig rejtőző empátiáját és azért teszi ezt, mert fontos neki a másik. Sajnos nem erről van szó, hanem szimplán szüksége van az állandó figyelemre, csodálatra és pozitív visszajelzésre, ami a törékeny önértékelését egyben tartja. Abban az esetben, ha ezt nem kapja meg másoktól a szakítás után, visszatér a jól bevált áldozathoz. Valamint így igyekszik visszanyerni a kontrollt, amit elvesztett a szakításkor. Ehhez pedig nem is találhatna tökéletesebb forrást, mint egy szerető társat, akinek még ha fáj is a kapcsolat, kötődik a nárciszhoz. Csúnyán mondva, de megfelelően szemléltetve: táplálkozhat belőle. Ezért porszívó metafora, hiszen a nárcisztikus is képesek bűvkörükbe beszippantani, még egy csúnya szakítás és sok fájdalom után is.

Nézzük, hogyan porszívózik egy nárcisztikus (viselkedéses példák):

  • ignorálja a szakítás tényét, úgy tesz, mintha folytatódna tovább a kapcsolat: megjelenik a munkahelyen, üzenetekkel bombáz, vagy megkérdezi, milyen volt a napod
  • kéretlen ajándékokkal halmoz el
  • bocsánatot kér, amit valójában nem gondol komolyan, ezért próbál is minél kevesebbet beszélni a történtekről, nem akarja megfejteni a történtek okát
  • közvetett manipulálás: például családon, barátokon keresztül próbál elérni
  • szerelmet vall
  • mindenféle mondvacsinált okkal üzenetet küld, például: nálad maradt a kedvenc fogkefém?, születésnap előtt felköszönt), esetleg másnak szánt üzenetet küld el „véletlenül”, ismeretlen számról hív, de nem szólal meg, minden alkalmat keres a kommunikációra
  • elesettnek, akár betegnek állítja be magát, hogy szimpátiát váltson ki újra, önsértő viselkedéssel fenyegetőzik
  • ha mindez nem válik be, próbál valamilyen drámát előidézni a másik életében

(Jó hír, hogy ha ezeket az apró trükköket kivédjük, átvészeljük, a legtöbb esetben egy idő után a nárcisztikus leáll.)

Amint már szó volt róla, rendkívül nagy szerepe van ilyen esetekben a tudatosságnak. A felsorolt viselkedéses stratégiákból jól látszik, hogy érzelmi alapon próbálnak hatást kiváltani. Ez nem véletlen. A nárcisztikusok partnerei sok esetben jellemezhetők nagy empátiás készséggel, magasfokú érzelmi intelligenciával és altruizmussal (önzetlen viselkedés, amely a másik javát szolgálja, akár a saját kárunkra). Éppen ezért is nehéz számukra a szeparáció, hiszen folyamatosan él bennük a segítő szándék, reménykednek, hogy majd pont ők tudnak segíteni a nárcisztikusnak, miattuk megváltozik. Ennek a tudatosítása, és saját magunk folyamatosan emlékeztetése kulcsfontosságú abban, hogy minél hamarabb és hatékonyabb módon túllegyünk a nárciszunkon. A befelé fordulás, és az érzelmeink megfigyelése mellett azonban számtalan viselkedéses stratégiát is alkalmazhatunk.

Hogyan éljünk túl minél hatékonyabban?

1. A kommunikáció teljes megszüntetése (no contact/low contact), ezáltal az én-határok újra felépítése: telefonszám letiltása, közösségi oldalakon a kontakt letiltása vagy eltávolítása, ha szükséges, akkor a közös ismerősöket is (no contact). Abban az esetben, ha ez nem megoldható különböző okok miatt (pl.: közös gyerek), fontos a kommunikáció minimalizálása (low contact). Ez a lépés a legfontosabb, ennek hiányában jelentősen megnehezedik a helyreállási folyamat.

2. Terápia, önismeret: segítő szakember közreműködésével, felgyorsítva a feldolgozást, valamint lehetőség adódik a közös munka során a történtek ok-okozati válaszok megtalálására is. Vajon miért engem választott, vajon miért volt ennyire nehéz kilépnem az egészből?

3. Szorongáscsökkentés: ehhez kitűnő alap a sport, amely több szempontból is hasznos ilyen esetekben. Egyfelől jól ismert a testre gyakorolt pozitív hatása, másfelől a stressz- és szorongáscsökkentő funkciója. Emellett, amit egy nárcisztikussal való kapcsolat után rendkívül fontos kiemelni: javítja a testképünket, ezáltal az önbizalmunkat! Egy nárcisztikussal való kapcsolat arról szól, hogy állandó támadás alatt áll az önértékelésünk. Az ennek köszönhető magas szintű stressz- és szorongásszinthez hozzászokik a nárcisztikus partnere, állandó stressz készenlétben áll a szervezet. Ez a szorongásszint a szakítás pillanatában nem szűnik meg azonnal, sőt egyeseknek még nagyobb szorongással jár a leválás, mint a kapcsolatban túlélés. Emiatt hasznos, hogy különböző meditációkat (mindfulness, jóga, stb.) is gyakoroljunk. Kombinálva a testmozgással, rendkívül hatékony megküzdési stratégiával fegyverezzük fel magunkat. Emellett a meditáció segít a befelé tekintésben, jobb önismeretet biztosít.

4. Az én-idő megvalósítása: a nárcisztikussal való kapcsolat az én-határok elmosódásáról, a nárciszra irányuló figyelemről és időről szól. Saját magunk újra felépítésének egyik alapköve a magunkra szánt minőségi idő. Fontos újra olyan tevékenységekbe bevonódni, amelyek számunkra boldogságot generálnak. Ennek része a kapcsolat során többnyire leépült vagy visszaesett társas kapcsolataink újraélesztése. Valósítsa meg azokat a dolgokat nélküle, amiket folyton csak ígérgetett! Élje át, hogy mindezekre képes egyedül is! Egy nárcisztikus mellett nagyon izgalmas tud lenni az élet, jó és rossz értelemben is. Visszatérve a normális hétköznapokba minden unalmasnak tűnhet, hiszen leáll az a bizonyos érzelmi hullámvasút. Metaforikusan talán a droghasználatról való lejövetelhez lehetne hasonlítani a szakítás utáni folyamatot.

5. Segítő csoporthoz, közösséghez való csatlakozás: számos nárcisztikus bántalmazott csoport érhető el mind online, mind személyes formában. A sorsközösség összekovácsol. A csoport összetartó ereje biztonságot, stabilitást nyújt. Nem beszélve a támogatásról, a csoport visszajelzéseiről, amelyeket mind beépíthetünk énképünkbe, felgyorsítva a „gyógyulást”. Ezeket a csoportokat olyan tagok alkotják, akik megértik, min ment keresztül a nárcisztikus partnere, hiszen a saját bőrükön tapasztalták a jelenséget.  Abban az esetben, ha nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk ilyen csoporthoz csatlakozni, egyszerűen olvassuk el mások történeteit, az interneten nagyon sok elérhető. Nem csak olyan bejegyzésekre gondolok, mint a jelenlegi, amelyet szakember ír, sokkal inkább hétköznapi emberek önfeltárulkozására, akik megtapasztalták a nárcisztikus káoszt. Nagyon emberközeli tud lenni, amikor rájövünk, hogy mindez velünk is megtörtént, csupán egy másik főszereplő generálta az életünkben.

6. Racionális énünkhöz való gyakori visszatérés: szakítás után a düh, undor, gyűlölet mellett egy bizonyos idő után törvényszerűen megjelenik a szeretet, a hiányérzet. Beindul a belső késztetés, hogy  újra kapcsolatba lépjünk a nárciszunkkal, hiszen még szeretjük őt, meg akarjuk menteni, hiszünk abban, hogy valahol mélyen, de ő jó. Hiszünk/reménykedünk abban, hogy amit a mézes hetek alatt mutatott a legelején (vagy később rövid időre), az a valódi énje. Dominálnak az emócióink. Ennek a belső késztetésnek a leküzdésében (is) segíthet, ha mások történeteivel szembesülünk. Vagy csupán, ha ilyenkor a racionális énünket hagyjuk dominálni. Akár írjuk le egy gondolattérképre vagy egy listára, milyen emlékek és érzések kavarognak bennünk, mit adott nekünk a nárcisztikussal való kapcsolat jó és rossz tekintetben is. Ha kész a lista, rátekintve nyilvánvalóvá válik a pozitív és negatív érzések, emlékek egyenlőtlensége. El kell fogadjuk mindkettő létezését. Másik egyszerű és gyors taktika a felidézés. Nagyon sok partnernél kialakul egy bizonyos testi érzet a kapcsolat alatt, amely vissza-visszatér érzelmileg megterhelő pillanatkoban: a mellkas szorítása, fejfájás, fájdalom a test egy bizonyos pontján, stb. Ha megjelenik a hiányérzet, a vágy a kapcsolat újra felvételére, a megmentésre, csupán hunyja le a szemét és idézze fel azt a testi érzetet, amely gyakran megjelent a nehéz pillanatokban!

Ezzel a második rész végére értünk. Remélem, sikerült pár hasznos információt átadni arra az esetre, ha valaki úgy dönt, hogy megszakítja a nárcisztikus partnerrel a kapcsolatot. Záró gondolatként, útravalóként pedig egy jó tanácsot adnék: emlékeztessük magunkat arra, hogy szerencsére a legtöbb emberi kapcsolat nem olyan, mint amilyet a nárcisz megtestesített! Ne essünk abba a hibába, hogy elzárkózunk, legyünk nyitottak mások felé! Egy eddig leírt stratégia sem olyan hatékony, mint annak újra megélése, hogy lehet egy emberi kapcsolat őszinte, odaadó és kölcsönös szereteten alapuló, mindemellett főszereplő mentes, és a partnerek egyenrangúságáról szóló!

A sorozat befejező része azoknak nyújt információt, akik nem tudnak vagy nem akarnak kilépni az érzelmileg bántó kapcsolatból.

 

A blogbejegyzést Jámbor Krisztián pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK