=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Nyaralás és munkapszichológia
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 06. 25. 10:39

36165749-508807939533876-3936091949143949312-n-jpg-5b30aa42cf97d.jpg

Június van, javában tart már a nyár. A legtöbb munkavállaló télen és nyáron vesz ki hosszabb idejű szabadságot, azaz körülbelül fél-évente.

A kérdés az, hogy ez alatt a munkavállaló ténylegesen ki tud-e kapcsolódni, azaz tud-e pihenni, vagy igazából a nyaralás nem más, mint home office munka. Manapság legtöbb munka (különösen az irodai munkák pl. egy ügyvéd nyaralás közben is tud a céges laptopon szerződéseket írni) elvégezhetők egy laptoppal és internet kapcsolattal, vagyis dolgozni szinte bárhol és bármikor tudunk. Egyes esetekben ezt a munkáltatók ki is használják, egyfajta elvárássá válik, hogy a munkavállaló a szabadsága alatt is válaszoljon a munkahelyi e-mailekre, skype-on keresztül vegyen részt a meetingeken, vagy telefonon tárgyaljon a cég ügyfeleivel, irányítsa a beosztottjait. Ez mentál egészségügyi szempontból akár káros is lehet, mivel az emberi pszichének szüksége van, arra, hogy időnként ki tudjon kapcsolni, tudjon töltekezni és ne azon gondolkodjon az illető, hogy mi történik a munkahelyén.

Ennek a megvalósíthatósága a különböző munkahelyek szervezeti kultúrájának a függvényében eltérő, emiatt nem lehet olyan általános tanácsokat mondani, amelyek minden egyes vállalatnál működhetnek. Lentebb felsorolok pár hasznos türköt, melyek segíthetik azt, hogy munkavállalót a szabadsága alatt ne a munkájával foglalkozzon:

  1. Ha lehet akkor a cégestelefont és számítógépet kapcsoljuk ki és ne is vigyük magunkkal a nyaralásra, a nyaralásunkat ne rontsuk el azzal, hogy a szervezeti problémák miatt idegeskedünk. Ha nem megoldható, hogy nem nézünk rá a céges ügyekre hosszú ideig, akkor állítsunk fel egy szabályzatot, mondjuk csak minden második nap egy órát áldozunk rá.
  2. Ha megoldható, jelöljük ki a cégen belül azt a személyt, aki minket helyettesít a távollétünk alatt, mind a cégen belül, mind a partnerek felé, őt kell keresni. Ezzel megoldható, hogy kisebb ügyekkel is minket keressenek.
  3. A nyaralás alatt próbáljunk meg olyan programokat szervezni, melyek nem emlékeztetnek minket a napi munkára. (Emiatt esetleg érdemesebb nem a közvetlen kollegákkal elmenni nyaralni, mert ott egy idő után úgy is szóba fog kerülni a munka, ami esetlegesen feszültséget is generálhat szakmai kérdések eltérő megítélése révén.)
  4. Ha a párunkkal megyünk nyaralni, akkor próbáljuk meg őt megkérni, ha lehet a fentieket ő is próbálja meg betartani. Nagyon frusztráló, ha a nyaralás alatt az egyik fél dolgozik, míg a másik unatkozik, ahelyett, hogy közös programokon vennének részt.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK