=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pszichológiai karakterek a Trónok Harcában 2 rész
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 03. 16. 11:05

game-of-thrones-night-king-featured-jpg-5aab96cccd277.jpg

Kirk Honda szerint Ramsay Bolton számos mentális elváltozással küzd, melyek: szadisztikus személyiség, antiszociális személyiség zavar.

Honda úgy véli, hogy a sorozatban Ramsay Bolton az egyik, talán a legtöbb mentális problémával küzdő személy, mivel a karakterek közül ő az, aki leginkább élvezi, hogy fájdalmat okozhat másoknak, illetve egyáltalán nem érez bűntudatot a tettei miatt. A viselkedése mögött feltételezhetően a nehéz gyerekkora, illetve biológiai okok állhatnak is pl. édesapja is hasonló módon viselkedett.

Kat Rosenfield szerint Tyrion Lannister narcisztikus és alkohol problémákkal is küzd. Kat szerint a nárcisztikus személyiségzavar a sorozatban szereplő összes Lannisterre igaz, vagyis erre tekinthetünk egy családi vonásként is. Tyrion Lannister mindent elkövet azért, hogy céljai megvalósuljanak és ehhez használja, a családjának meglévő előjogait is. A meglévő problémáinak kezeléshez és a hangulata javításához, Tyrion gyakran fogyaszt alkoholt, illetve a felfokozott szexualitásával is a problémáit próbálja orvosolni. José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia a fentiekhez hozzáteszik, hogy Tyrion Lannister hisztrionikus személyiségzavarral is küzd. Ezek alapján mindent megtesz, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. Magát mindig bájosnak időnként nagylelkűnek próbálja bemutatni. E-mögött az áll, hogy a lánytestvére és az apja folyamatosan elutasította és kirekesztette őt.

José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia úgy vélik, hogy Arya Stark paranoid személyiség zavarral küzd. A szerzők szerint Araya, olyan gyermekkort ért meg, melyben a többi karakter feladta volna, de ehelyett ő inkább erőt gyűjtött abból a célból, hogy bosszút állhasson. Arya mindenkivel szemben bizalmatlan és gyanúsan tekint mindenkire, még a saját nővérére is. Téves alapfeltételezése, hogy minden ember alapvetően rossz szándékú, illetve nem felejti el azokat a cselekedeteket, melyek őt negatívan érintették. Ehhez Kat Rosenfield hozzá teszi, hogy Arya Stark egyben poszttraumatikus stressz zavarral is küzd és azóta is benne maradt abban a mentális állapotban, melyben átélte a traumát, ebből nem tud kilépni, illetve azóta egyfajta túlélő üzemmódban él.

José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia úgy gondolják, hogy Bran Stark skizoid személyiségzavarral küzd. Nem vágyik közeli személyes kapcsolatokra még a családi körben sem, illetve állandóan magányos. Ezek mellett számos kognitív tünet figyelhető meg az ő esetében, pl. ellenséges, érzelemmentes. Rengeteg belső feszültség van benne és ezektől szorong. Olyan gondolatai vannak, melyekről nem beszél, és ezek megnehezítik számára, hogy kommunikáljon.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK