=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pszichológiai karakterek a Trónok Harcában 3. rész
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 03. 16. 11:09

landscape-1502909283-got3-jpg-5aab97cb5b1af.jpg

Nathan Davidson szerint Petyr Baelish, becenevén a kisujj Mythomaniában szenved, amire a pszichológia értelemben vett patológiás hazudozás a jellemző.

Az ilyen nehézségekkel küzdő emberekre jellemző, hogy konstansan hazudnak, szinte gátlások nélkül bárkinek azért, hogy elérhessék a saját céljukat. Nathan Davidson úgy véli, hogy Petyr Baelish fő célja, hogy megszerezhesse Lady Sansa-t. Egy másik tipikus tünet, hogy az ilyen emberek a környezet változásától függetlenül, tovább hazudnak, elég csak arra gondolni: Petyr Baelish Királyvárban és Deresben is megpróbálta átverni a körülötte lévő embereket.

José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia úgy gondolják, hogy Aerys Targaryen, vagyis az örült király Skizóid személyiség zavarral küzd. Szerintük ez leginkább a zsarnoki uralkodási módszerein, a kegyetlenségein és paranoid tünetein érhető tetten. Ezek mellett szociálisan izolált állapotban került, illetve a szociális kompetenciák az ő esetében jelentősen károsodtak, amihez kapcsolódik a kognitív torzulás. A patológiás bizalmatlansága más emberekkel szemben leginkább a paranoid gondolataiban érhetőt tetten, illetve nincs olyan személy, akihez érzelmileg kötődne.

José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia szerint Daenerys Targaryen narcisztikus személyiség zavarral küzd. Ehhez szorosan kötődőik az a gondolata, hogy őt megilleti a vastrón. Fontos számára, hogy elismerjék és értékeljék azt, amit elért, ez a vágya egyébként a történet előrehaladásával egyre fokozódik. Daenerys Targaryen karakterével viszonylag könnyen lehet azonosulni, gondoljunk csak a rabszolgák felszabadítására. Fontos tényező, hogy kiváló vezetőnek bizonyul, aki meghallgatja a tanácsadóit. Alapvetően, ő egy empatikus karakter, de időnként gyermeki módon tud féltékennyé válni, bár ezt, ha kell könnyen félre rakja.

José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia úgy vélik, hogy Jon Snow avoidant (szorongó elkerülő) személyiségzavarral küzd. Ennek egyik tipikus jellemzője, hogy a személy szociális képeségei fejletlenek, illetve izoláltan él. A szerzők szerint Jon Snow az egyik legkonzisztensebb karakter, aki elfogadja a sorsát, hogy mások árnyékába szorítva kell élnie. Ez a cselekmény előrehaladtával fokozatosan megváltozik. John visszahúzódó, becsületes és alig kommunikáló személy. Ő alapvetően egy szorongó ember, alacsony önbizalommal és hiper érzékenyen tud reagálni az elutasításra és küzd az általa feltételezett igazságtalansággal szemben. Ezek mellett gyakran kételkedik még saját magában.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK