=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pszichológiai karakterek a Trónok Harcában
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 03. 16. 10:59

iron-throne-jpg-5aab959539bed.jpg

A Trónok Harca talán, az egyik legnépszerűbb fantasy televíziós sorozat, számos különböző pszichológiai szempontból érdekes karaktert mutat be. A karakterek közül jó páran mentális problémákkal küzdenek, egyes karakterek esetében már személyiség zavarról beszélhetünk. (Nyilván pontos diagnózis nem állítható fel egy olyan személyről, aki a valóságban nem is létezik, csupán a fikció szüleménye). Az alábbiakban egy olyan pszichológust idézek, akik részletesen kielemezte néhány karakternek a mentális állapotát.

Talán a legegyértelműbb Joffrey Baratheon, akit Kirk Honda a szadisztikus személyiség zavar egyik speciális formájával jellemez, ami már kamasz korban is megjelenhet, ez a viselkedésen és a verbális kommunikációban is tetten érhető. Ennek hatterében több ok is feltételezhető, Kirk Honda szerint pl. édesanyja a terhesség alatt nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, vagy a korábbi nevelése során túlzottan hangsúlyozták, hogy felette áll a többi embernek, ami erőteljesen beépülhetett az énképébe.

Kirk Honda úgy véli, hogy Joffrey anyja Cersei Lannister fiához hasonlóan szintén súlyos mentális elváltozásokkal küzd. Szerinte Cersei Lannister antiszociális személyiség zavarral / pszichopátiával diagnosztizálható. A Trónok harca egy erőteljesen patriarchális társadalmat mutat be, ami részben maga után vonzotta, hogy Cersei marginalizálódott, amikor még élt az apja és a férje is, illetve nem szabad megfeledkezni az őt körülvevő királyi udvarról sem. Emiatt Cersei pszichopatológiás viselkedése nem csak a személyiségéből ered, hanem egy tanult viselkedési formaként kell rá tekinteni, aminek a célja a hatalom megszerzése, megtartása, ami egyben egy túlélési stratégia is. Kirk Honda szerint Cersei alkohol függőséggel is küzd.

Kirk Honda elemzése alapján Theon Greyjoy viselkedése hasonlít egy bántalmazott a házastárséra, illetve szerinte Stockholm szindrómával is küzd. (A Stockholm szindróma lényege, hogy kiszolgáltatott emberek pl. túszok szeretet kezdenek érezni a bántalmazóikkal szemben pl. fogvatartók.) Ennek az alapja az identitás elvesztése, illetve, hogy a gondolatai és viselkedése ellentétesek egymással. Erre a legjobb példa, amikor visszatér és elfoglalja Derest, ekkor érhető nyomon igazán, hogy mit is gondol a Starkokról és az ott élőkről. Még egy plusz tényező, hogy a már amúgy is meglévő szindrómát az édesapja és az testvére fokozza azzal, hogy olyannak állítják be, aki már teljesen átvette a Stárkok viselkedését, ami szégyenérzetet vált ki Theonban.

A történetből kiderül, hogy Sandor Cleganet saját testvére bántalmazta, Kirk Honda szerint Post-Traumás stresszzavarral küzd. (Az arcán lévő égési sérüléseket a testvére okozta.) A PTSD-re jellemző tünetek, akkor jelentkeznek, ha Sandor Clegane tüzet lát. Kirk Honda úgy véli, bár Sandor Clegane esetében felmerülhet a pszichopátia is, de az nem helytálló, mivel képes empátia megélésére, ez különösen a Stark lánytestvérekhez való viszonyán látszik, illetve nem bántalmaz másokat örömszerzés céljából. Ezek mellett Sandor Clegane esetében felmerülhet az alkoholfüggőség is.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK