=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Szociopátia mi az, miről lehet felismerni?
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 05. 05. 19:36

maxresdefault-jpg-590cb834cb3ef.jpg

Képzelje el a következő szituációt: egy parkolóból szeretne saját kocsijával kihajtani, de a kijáratot elállja egy másik autó, amiben benne ül a sofőr. Ön vár egy két percet, hátha eláll az illető, de ez nem következik be, ezért kiszáll a kocsijából, oda sétál a másik autóhoz és bekopog a szélvédőn azzal a célzattal, hogy szépen megkérje a sofőrt legyen kedves arrébb állni az autójával. Ekkor a sofőr kipattan az autójából, ordibálni kezd Önnel, hogy megveri, mert hozzá ért a kocsijához, majd oda rohan az Ön járművéhez és beveri a szélvédőt.

A föntebbi egy nagyon extrém eset, de akár igaz is lehetne, illetve jól bemutatja a szocipaták működését. Ezek miatt az extrém viselkedési formák miatt szokták ezt a patológiát antiszociális személyiség zavarnak is nevezni. Egyik fő tünete, hogy a beteg nem illeszkedik be a társadalomban, gyakran marginalizálódik, aminek az oka: a nem konform viselkedés, illetve az, hogy nem tartja be a szociális normákat. Agresszivitásuk mögött erőteljes harag és düh húzódik meg, valamint az, hogy percepciójuk torzult. Ez azt jelenti, hogy társas helyzeteket tévesen értelmezik, pl. egy udvarias felszólítást is, a személyüket ért legmélyebb sértésként azonosítják. Ezek mellett a szociopata gyakran acting autol, vagyis robbanás szerűen tör ki belőle a mindet elsöprő agresszív viselkedés, amint egy olyan táras helyzet keletkezik, amiben ő dühét szabadjára eresztheti. A szociopátia másik tünete, hogy beteg nem ismer félelmet, nem fél semmitől és senkitől, emiatt bármilyen helyzetben képes fizikai értelemben agresszíven viselkedni, még akkor is, ha egyértelmű, hogy a vele szemben lévő fizikailag jelentősen felülmúlja őt. Ezek mellett nem tanul a korábbi tapasztalatokból, vagy csak nagyon nehezen, így újra és újra elköveti ugyan azokat a hibákat, illetve negálja a környezet negatív válaszait a viselkedésére. Erre a legjobb példa, hogy egy szociopata nem sokkal azután, hogy kiengedték a börtönből meggyilkolt egy benzinkutasat, mivel az nem akart őt kiszolgálni. A szociopatát egyáltalán nem érdeklik a következmények, illetve mivel nem törődik a környezete viselkedésére adott válaszaival, gyakran túlzottan is rámenős lehet olyan dolgok esetében, amiket meg akart szerezni magának. Másik lehetséges tünete a szociopátiának, a beteg elmagányosodása, nincsen egyetlen barátja, vagy valaki, akihez mély érzelmekkel kötődne.

A szociopátia kialakulását a legtöbb elmélet a gyerekkora vezeti vissza, gyakori eset, hogy a szocipata szülőknek a gyerekük is szociopata lesz. Ezeket a gyerekeket a szüleik gyakran elhanyagolják, nem stabil érzelmi környezetben kell felnőniük. Súlyos esetben szüleik bántalmazták őket gyermekkorukban, aminek hatásaként súlyos értelmi traumát kellett átélniük.

Összeségében a szociopátia egy nagyon összetett személyiség zavar, kialakulása számos okra visszavezethető. Minél később kezdődik a kezelés, annál kisebb a valószínűsége a sikeres terápiának. Azt érdemes szemelőt tartani, hogy a szociopátia egy olyan betegség, amelyet nagyon nehezen lehet gyógykezelni, mivel a személyiség alapstruktúráját kell megváltoztatni, legtöbb esetben maga a betegség nem múlik el, csak a tünetek előfordulásának gyakoriságát lehet csökkenteni.

 

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK