=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Szomatikus betegségek és pszichológia
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 07. 20. 16:35

36746882-1938308783125961-5319427574324002816-n-jpg-5b51f34c20a27.jpg

A szomatikus betegségek esetében felmerülhet a kérdés, hogy kell-e, illetve tud-e egyáltalán segíteni a pszichológiai kezelés.

A szomatikus betegségek és pszichológiai elváltozások kapcsolatát az alábbi kategóriákba lehet sorolni, illetve ezek függvényében érdemes elgondolkodni, azon, hogy érdemes-e pszichológus segítségét kérni:

  1. Vannak olyan esetek, amikor a beteg szomatikus pl. valamilyen autoimmun betegségben szenved és pszichés zavarokkal pl. depresszív szindróma is küzd. Gyakori jelenség, hogy kettő között nincsen szoros kapcsolat, de ebben az esetben érdemes lehet pszichológusi segítséget kérni két okból is. Az első, hogy a már meglévő pszichés problémákat jól lehet kezelni pszichológiai módszerekkel. A másik, hogy a pszichológus szupportív módszerekkel segíthet a betegnek abban, hogy az organikus probléma miatt fellépő szorongását sikeresen tudja csökkenteni. Ez különösen igaz, ha az adott beteg hosszú időn akár hónapokon keresztül kórházban fekszik, ahol számos stressz faktornak van kitéve pl. tumoros beteg, aki a szövettani eredményére vár.
  2. Vannak olyan esetek, amikor a beteg csak organikus betegségben szenved, pszichés elváltozás nem fedezhető fel nála. Ebben az esetben a fentebb említett szupportív célzattal lehet érdemes felkeresni pszichológust.
  3. Egyes organikus betegségek mögött nagy százalékban (természetesen nem minden esetben) pszichés elváltozásból fakadó viselkedési mintázatok álhatnak pl. nagymennyiségű és gyakori kábítószer fogyasztás következtében fellépő idegrendszeri degeneráció, ami könnyen korai demenciához vezethet. Ebben az esetben a pszichológus támogatása szintén hasznos lehet, mivel segíthet oldani az önvádlást, vagyis azt, hogy beteg a betegségének kialakulása miatt saját magát vádolja, olyan erősen, ami már megnehezíti a gyógyulást. Az önvádlás szélsőséges esetekben odáig fajulhat, hogy az illető szuicid cselekedeteket hajthat végre. Ezek mellett a pszichológus meg tudja tanítani a betegnek, hogy a megváltozott életkörülményeihez hogyan tud alkalmazkodni.
  4. Gyakran előfordul: a gyógyíthatatlan szomatikus betegségben meghalt beteg hozzátartozója kér segítséget a gyász feldolgozásban. Vannak olyan speciális eszközök, amelyekkel ezt lehet segíteni, illetve a hozzátartozójuk halálához kapcsolódó krízist oldani.  

Mindegyik fönti kategóriánál fontos, hogy a pszichológiai segítség önkéntes legyen, ne érezzék kötelezőnek a betegek.

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK