=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Vizsgaidőszak és a tanulás
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 06. 25. 10:42

34429972-200264057279288-2975605968903077888-n-jpg-5b30aafe8f122.jpg

Megérkezett a nyár és ezzel együtt a nyári vizsgaidőszak is.

Ez az a periódus, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű tananyagot kell megtanulni és abból eredményesen vizsgázni. De hogyan is lehet felkészülni eredményesen egy vizsgára, illetve hogyan lehet úgy prezentálni a meglévő tudást, hogy azt a vizsgaáztató oktató is jó jeggyel értékelje? Természetesen nem létezik mindenkire és minden helyzetre érvényes módszer, de pár technika gyakorlati alkalmazása nagyban megkönnyítheti a tanulást és a vizsgázást. 

Az első és talán a legfontosabb, hogy hagyjunk elég időt a tanulásra, azaz kezdjük el időben és ne a vizsga előtt egy – két nappal. Ez azért ajánlatos, mert az új információk befogadása úgy történik, hogy az agyon belül új neurális kapcsolatok, úgy nevezett szinapszisok jönnek létre. Amikor alszunk a hipocamous nevű agyi területből az információ átkerül az agykéregbe, majd ezt követően, kezdenek kiépülni az új neurális kapcsolatok az idegsejtek között. (Emiatt fordulhat elő, hogy azzal álmodunk, amit megtanultunk az előző napon.) Ez egy hosszabb folyamat, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgára készülő megfelelő mennyiségű időt töltsön alvással. A másik fontos faktor, hogy az emberi szervezetnek és agyának szüksége van pihenésre napközben is, az emberi elme folyamatosan körülbelül 50 percig tud egy dologra koncentrálni. Érdemes a tanulás közben körülbelül óránként egy 15 perces szünetet beiktatni, lehetőleg, ennek során próbáljunk meg kicsit mozogni pl. menjünk le a könyvtár büféjébe és vegyünk valami frissítőt. A vizsgaidőszakra tekinthetünk úgy is, mint egy hosszan fentálló stresszes állapotra, amihez hozzákapcsolódik, hogy az időnk nagyrészét ülő munkával töltjük. A stressz levezetése céljából, illetve a testi egészségünk megérzése miatt, próbáljunk meg a vizsgaidőszakban is a tanulás végeztével az esti órákban elmenni sportolni. Olyan sportágakat érdemes űzni, melyek teljesen eltudják terelni a gondolatainkat a tanulásról. Ezek egyéneként változhatnak, de általánoságban a labdajátékok ilyenek, mivel ekkor szükséges a megfeszített figyelem az megfelelő helyzetek felismerése és a gyors döntsek meghozatala (pl. melyik csapattársam van kedvezőbb pozícióba, kinek érdesebb passzolni?). 

A vizsgán fontos szempont, hogy az diák, illetve a hallgató a magabiztosság érzetét keltse, valamint ne jöjjön zavarba a nehéz kérdések során se. Ennek az egyik módja, tárgyilagos közlés, kevés körmondatot használva, csupán a megtanult tények és a releváns összefüggések megemlítése. 

Hollósy-Vadász Gábor

 

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK