=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Könyvajánló


A család: harcmező és békesziget

Szerző: r. Bagdy Emőke, Kalo Jenő, Dr. Popper Péter, Dr. Ranschburg Jenő - 2007.

2017. március 10., Péntek 15:30
Értékelése:

psy_58c2b875e7f05_timthumb.jpg

 A Mesterkurzus könyvek az élet számtalan területét igyekszik körbejárni, s népszerűségüket talán annak is köszönhetik, hogy az írók nagyon emberközeli nyelven szólnak azokról a hétköznapi problémákról, amelyek szinte mindenkit érintenek. Jelen könyvben az emberiség legelemibb közösségéről, a családról és annak válságáról értekeznek olyan ismert pszichológusok, mint Bagdy Emőke, Ranschburg Jenő, Popper Péter és Kalo Jenő asztrológus. Négy tudós, négyféle megközelítés, egy gondolat azonban közös az írásokban: bár a család és házasság szentsége napjainkban megkérdőjelezhetővé vált, kapcsolataink működéséért és a család egységének megőrzéséért tenni kell és tenni lehet.


Miért beszélhetünk manapság a család és a házasság intézményének válságáról? Miért növekszik a válások száma és miért van csökkenőben a gyermekvállalási kedv? Milyen konfliktusforrások lehetnek egy családon belül? Miért tűntek el napjainkban a tradicionális, többgenerációs családok, s miért bukkantak fel helyettük a csonka- és mozaikcsaládok? A könyv első fejezetében Dr. Bagdy Emőke igyekszik választ találni ezekre a kérdésekre. A professzor asszony által felsorakoztatott tények és szociológiai adatok igen gondolat-ébresztőek lehetnek a hazai családhelyzetre vonatkozóan. A fejezet bemutatja a család különféle fejlődési ciklusait illetve az ezekben jelentkező konfliktusgócokat, valamint lehetséges megoldásokat kínál ezek kezelésére. A nemrégiben elhunyt Ranschburg Jenő írásában szintén a családon belül jelentkező konfliktusok hátterében rejlő okokat boncolgatja. A neves pszichológus elsősorban a családtagok között lejátszódó játszmákat ismerteti meg az olvasókkal. Nagyon eredeti és humoros példákon keresztül mutatja be, hogy milyen párbeszédek zajlanak le szülők és gyermekeik, férj és feleség között, a történetek továbbá rávilágítanak arra, hogy milyen valós okok húzódnak meg állandó játszmáink mögött. A kitalált jeleneteket olvasva talán magukra is ismernek az olvasók s ez a felismerés segítheti őket abban is, hogy megpróbáljanak egy játszmázástól mentes, kiegyensúlyozottabb családi életet élni. Kalo Jenő izgalmas tanulmányában elsősorban arról beszél, hogy gyermekkori kapcsolati mintáink, szüleinkhez való viszonyunk hogyan határozhatja meg későbbi párkapcsolatainkat. Írása ezoterikus nézőpontból is megvilágítja az emberi kapcsolatok és a családalapítás kérdéskörét, így az ezotéria iránt érdeklődők számára is érdekes olvasmány lehet.

 „Amivel az emberiség sok ezer év óta makacsul próbálkozik, azt komolyan kell venni. Például a házasságot és a családot” – jegyzi meg nagyon találóan Popper Péter a kötet zárófejezetében. Szerinte elsősorban a külső társadalmi tényezők rombolják emberi kapcsolatainkat, s szintén külső oka van annak, hogy napjainkban egyre több a csonka család vagy a házasság nélküli együttélés. Az előadók, ha végeleges válaszokat nem is adnak az olvasónak, gyakorlati tanácsokkal és hasznos gondolatokkal látnak el minket, melyek talán hozzájárulhatnak ahhoz, hogy lehetséges megoldásokat találjunk magánéleti válságaink megoldására. A téma több oldalról való megközelítése és az írók üzenete nem csak gondolkodásra sarkallnak, de a fogékony olvasóknak lehetőséget adnak, hogy családjukra és kapcsolataikra egy teljesen új szemszögből tekintsenek rá.

KÉRDEZZEN TŐLÜNK