=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Könyvajánló


Bennünk élő istennők, Bennünk élő istenek

Szerző: Jean Shinoda Bolen - 2008.

2017. március 10., Péntek 15:42
Értékelése:

psy_58c2bb49cb636_timthumb.jpg

 Ha a könyv segítségével sorra vesszük jellemző tulajdonságainkat, könnyen ráismerhetünk arra az istennőre, akire leginkább hasonlítunk. Azonban nem csak az önismerethez ad segítséget Bolen írása. Kulcsot kaphatunk édesanyánkhoz, barátnőnkhöz, testvérünkhöz, lányunkhoz, kolléganőnkhöz is. Könnyebben megérthetünk olyan viselkedéseket, cselekedeteket, melyek számunkra furcsának tűnnek, másoknak mégis természetesek. Útmutatást nyerhetünk azzal kapcsolatban, hogy ki hogyan alakítja kapcsolatát a férfiakkal, nőtársaival, milyen szerepet vállal a családban, milyen a karrierhez, munkához fűződő viszonya. Sokak szerint egy nő élete csak akkor lehet teljes, ha gyermeket vállal – erről azonban nem minden „istennő” gondolkozik egyformán. Ha megismerjük az archetipikus tulajdonságokat, könnyebben elsimulhatnak az ellentétek az ilyen, vagy ehhez hasonló kérdésekben is. 

Bolen a könyv megjelenése után számos előadást tartott az Egyesült Államokban, és óriási lelkesedéssel fogadták szavait. Az istennők bemutatása után a másik nemet sem hagyta figyelmen kívül. Megjelent a Bennünk élő istenek című kötet, melynek már a borítója is figyelemre méltó. Egy képbe sűrítve mindent kifejez: a mobiltelefont tartó görög isten szobra több ezer évet ölel át egy mozdulattal. A mai, modern világban nemsokára az egyszerű mobiltelefon is ódivatúnak számít. Az üzletemberektől a kisiskolás fiúkig lassan mindenki „okostelefonnal” járkál. E-mail írás közben fényképet készít, interneten keresztül elintézi a befizetéseit, eközben pedig végig kedvenc zenéjét hallgatja a lejátszó programmal.

Zeusz, Hádész vagy Apollón még nem voltak ilyen technikával felszerelve, de kétségkívül nekik is sok elintézendő feladat jutott. A XXI. századi férfiakban is jelen vannak az archetipikus tulajdonságok. Ők is segítséget kaphatnak mind a magánélet, mind a munka területét illetően, jobban megismerhetik kapcsolati mintáikat. Érdekes játék kitalálni, hogy melyik görög isten rejtőzik egy édesapában, fiúban, fiútestvérben, barátban, munkatársban. Kiderül, ki hogyan birkózik meg a vezetői feladatokkal, a családfő szereppel, ki a legérzelmesebb „isten”, vagy éppen ki a megtarthatatlan szerető, akinek nehéz ellenállni...

Férfiaknak és nőknek egyaránt érdemes beszerezni mindkét könyvet, hiszen nap mint nap találkozunk mindkét nem képviselőivel. Ha olvasás közben felmerül bennünk a változtatás, önfejlesztés igénye, eldönthetjük, hogy mely „isteni” tulajdonságokat szeretnénk megerősíteni, illetve elhagyni. 

Jó utazást kívánok a különleges görög világba!

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek