=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Könyvajánló


Kamaszkor körül

Szerző: Vekerdy Tamás - 2010.

2017. március 10., Péntek 15:31
Értékelése:

psy_58c2b8b4a5343_timthumb.jpg

 Nincs könnyű dolguk, hiszen átmeneti időszakban vannak. Már nem szeretnének gyereknek tűnni, de önálló felnőttként még nem állják meg a helyüket. Bennük van a vágy arra, hogy kitűnjenek, különlegesek legyenek, de az is „ciki”, ha valaki kilóg a sorból. Hogy lehetne valaki egyedi, ha ugyanolyan, mint mindenki más...? Gyakran ütköznek össze az őket körülvevő világgal, a tanárokkal, szülőkkel, egyes baráti társaságok szétszakadnak, mások örökös szövetséggé válnak.
A könyv egy érdekes módszerbe avatja be az olvasót, ami által jobban megismerhető ez a korosztály. Az ötletgazdák kibéreltek egy nagy termet, ahova rengeteg bútort halmoztak fel. Külön ládákban ruhákat, edényeket, könyveket helyeztek el – főként egy háztartás jellemző kellékeivel dolgoztak, de még iskolapad is volt. 

A Magyar Televízió megbízásából műsort forgattak ezen a helyszínen kamaszokkal kamaszokról, de nem csak kamaszoknak! A szereplőválogatás után a résztvevők azt alakítottak ki a térből, amihez kedvük volt, azt játszották el, ami éppen foglalkoztatta őket. A jeleneteket rögzítették - ezeket tartalmazza a könyv – kapcsolódó magyarázatokkal, tanácsokkal együtt. Négy jellemzőt emelnek ki, amiket a környezet gondolhat egy fiatalról: hazudik, lusta, szemtelen és szerelmes. Jól mutatja a szerzők hozzáállását, hogy a szavak végére pont helyett kérdőjelek kerültek: valóban hazudik, lusta, szemtelen a kamasz? Valóban vádként kell kezelni azt, hogy szerelmes? 

A jelenetek egyszerre elgondolkodtatóak és szórakoztatóak is. Mindannyiunk volt kamasz és felnőttként is biztosan találkozunk ezzel a korosztállyal. Szülők és tanárok sora próbál szót érteni a 13-17 évesekkel. Észrevehető, hogy egyre nagyobb űr tátong a generációk között, s egyre nehezebben kapcsolódnak egymáshoz. Többek között ezek az írások is segíthetnek abban, hogy csökkenjen a szakadék, könnyebben oldódjanak meg a konfliktusok és partnerként kezeljék egymást a felek. A könyv nagy ereje, hogy a lehető leghitelesebb forrásból származnak az információk: maguktól a kamaszoktól.

KÉRDEZZEN TŐLÜNK