=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Könyvajánló


Mindennapi játszmáink

Szerző: Bagdy Emőke - F. Várkonyi Zsuzsa - Popper Péter - Szendi Gábor - 2009.

2017. március 10., Péntek 15:22
Értékelése:

psy_58c2b6a8dd829_timthumb.jpg

 Eric Berne, amerikai pszichiáter munkája során észrevette, hogy a mindennapi kommunikációban számos szabály lelhető fel. Vásárolunk, telefonálunk, hivatalos ügyeket intézünk, beszélgetünk a párunkkal, megdicsérjük vagy éppen megszidjuk a gyermekünket. Megfigyelhető, hogy bizonyos helyzeteket sokszor ugyanúgy oldunk meg, ugyanaz lesz a végeredmény. Ezen szabályszerűségek miatt az életet játszmák soraként is felfoghatjuk.
 
A szerző szerint mindenkiben három énállapot található: a gyermek, a felnőtt és a szülő. Ezek hierarchiába szerveződnek, vagy egyenrangúak is lehetnek. Helyzete válogatja, hogy éppen melyik rész kerül előtérbe. 

Berne pszichológusoknak és pszichiátereknek szánta művét, az Emberi játszmák-at. Meglepetésére azonban a laikus olvasók is óriási példányszámban vették meg a könyvet, és sikeresen használták is a leírtakat.
Az általam ajánlott könyv, a Mindennapi játszmáink szintén széles közönségnek szól. Neves magyar szakemberek foglalják össze tapasztalataikat és véleményüket a témáról. Azt igyekeznek megfejteni, hogy „miért ragaszkodik belső rendezőnk egy-egy adott dramaturgiához, és milyen módszerek segítségével javíthatunk a számunkra fontos, ám rosszul működő emberi kapcsolatainkon” – olvasható a kötet hátulján. F. Várkonyi Zsuzsa esetleírásokkal gazdagított írásából megismerhetők a játszmaszerepek, az üldözői játszmák és elgondolkodhatunk, hogy egy-egy játszmában valóban áldozat-e az áldozat? 

Szendi Gábor a játszmákat evolúciós szemszögből mutatja be, ezen kívül próbál választ találni egy nem könnyű kérdésre: miért játsszuk a játszmákat? Prof. Dr. Bagdy Emőke a párkapcsolatokról gondolkodik az általa írt fejezetben, saját vizsgálataiból is idéz. Popper Péter bibliai példákon és számos párbeszéden, esetleíráson  keresztül mutatja be a játszmákat. 

A könyv a Mesterkurzus sorozat egyik tagja, és a szerzők a valóságból hoznak példákat, nem csupán elméleti síkon írnak egy jelenségről. Ezek mind garanciát jelentenek arra, hogy igényes írásokat olvashatunk, amikből tanulni és fejlődni tudunk. 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK