=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Könyvajánló


Örömtréning

Szerző: Dr. Vidovszky Gábor - 2009.

2017. március 10., Péntek 15:40
Értékelése:

psy_58c2baeb94188_timthumb.jpg

 A könyv elsősorban azoknak ajánlott, akik tudatosan pozitívabbá akarják formálni alapvető viszonyulásaikat, köznyelven szólva optimistábban szeretnék élni mindennapjaikat. A szerző nem ígér gyökeres változásokat a személyiségben, nem garantálja konfliktusaink azonnali megoldását. A hangsúly az önfejlesztésen van: ha kellőképpen elkötelezettek vagyunk a fejlődés iránt, a szemléletünkben bekövetkezett változásokat képesek vagyunk tudatosan átültetni a mindennapokba, akkor a módszer segítséget jelenthet abban, hogy átformáljuk gondolkodásunkat, ezáltal javuljon általános hangulatunk, növekedjen az önbizalmunk, önértékelésünk és másokhoz való viszonyulásunk is pozitívabbá váljon.

Az örömtréning módszerét maga a szerző, dr. Vidovszky Gábor dolgozta ki 1992-ben, amikor saját szavaival élve kiábrándult „az intézményes és túlzottan testi beállítottságú orvostudományból” és a „megelőzéshez, a természetes, egyénre szabott tréninghez” kezdett el közeledni. A tréning elsősorban az egyénben lévő erőforrásokra koncentrál, arra, hogy valamennyien képesek vagyunk saját gondolataink, ezáltal viselkedésünk formálására. Elméletének kiindulópontja, hogy minden ember rendelkezik alapvető viszonyulásokkal (jónak vagy rossznak ítéljük/éljük meg a dolgokat), melyek nagyrészt gyermekkorban alakulnak ki. Viszonyulásainkra az van a legnagyobb hatással, hogy milyen kellemes és kellemetlen emlékeket raktároztunk el az évek során. Ezek az emlékeink tudatosak és tudatalattiak egyaránt lehetnek. A tréning tulajdonképpen a tudat számára könnyen hozzáférhető pozitív élményekkel, emlékekkel dolgozik, ennek hatására a tudattalan is feltöltődik pozitív tartalmakkal, s ez okozza majd a hosszabb távú hatást. 

A könyv 15 téma- és kérdéscsoportja felöleli az élet azon területeit, amelyek örömforrásként szolgálhatnak bármely ember számára: az illatok és emlékezés, testmozgás, család, hit, ízek, zene, barátság, természet, vizuális élmények, közösségek, önbizalom és énkép, munka, hobbik, végül szerelem és szexualitás témái képezik a tréning gerincét. Valamennyi témakör végén kérdéseket talál az olvasó, melyek serkentik az önreflexiót, illetve segítenek a figyelmünket azokra a pozitívumokra irányítani, melyeket ezek a területek nyújthatnak számunkra. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy igyekezzünk a lehető legőszintébben válaszolni ezekre a kérdésekre és hagyjuk beáramolni a tudatunkba az adott témával kapcsolatos pozitív emlékeket. A válaszadás során kerüljük a negatív tartalmú állításokat, mint „nincs rossz kedvem tőle”, „nem szeretem”, hiszen fontos, hogy már verbálisan, vagy akár írásban is erősítsük a pozitív gondolkodást („jó kedvem van tőle”, „szeretem”), hiszen szavainknak hihetetlen szuggesztív ereje lehet tudattalan működéseinkre. A nagyobb fokú tudatosítást, önfejlesztést szolgálja a könyv végén található örömtréning napló, amely 99 pozitívan megválaszolandó kérdést tartalmaz, kiterjesztve a témaköröket a múlthoz, jelenhez és jövőhöz való viszonyulás megvizsgálására is. 

A naplóírás tulajdonképpen a legfontosabb eszköz önmagunk programozásában – vallja a szerző - hiszen az írás során korábban nem tudatosult összefüggések válhatnak világossá számunkra, ezzel segítve, hogy olyan örömforrásokra bukkanjunk életünk egyes területein, melyekre korábban nem is gondoltunk volna. A könyvben emellett praktikus tanácsokat kaphatunk azzal kapcsolatban is, hogy milyen környezetben érdemes belekezdeni az írásba, illetve betekintést kaphatunk a tréningek módszertanába is – így szakemberek és laikusok számára egyaránt érdekes olvasmány lehet. Aki mélyebben érdeklődik a téma iránt és esetleg részt szeretne venni egy tréningen (mely akár egyéni és csoportos formában is elérhető), a könyv legvégén megtalálja azoknak a hazai szakembereknek a névsorát és elérhetőségeit, akik örömtréningek vezetésével is foglalkoznak. Az alapvető szemlélet természetesen nagyon fontos már a tréningek megkezdése előtt: a fejlődés és változás iránti elköteleződés. Ha ez megvan, onnantól kezdve már bennünk van a lehetőség, hogy azzá váljunk, akik lenni szeretnénk!

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek